ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm lockar allt fler turister

Stockholm TT · 16 Aug 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms län lockar allt fler turister. Gästnätterna i huvudstaden ökade med ungefär 250 000 mellan januari och juni jämfört med samma period föregående år. Därefter följer Dalarna, Skåne och Västra Götaland. Tappar i förhållande till förra året gör Jämtland, Jönköping, Gävleborg och Kronoberg. -Men då ska vi komma ihåg att vi pratar om gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem. Siffror från campingplatser finns inte med i den här statistiken. Därför kan det bli förändringar när man sitter på hela sommaren eller hela året, säger Peter Terpstra, turismanalytiker vid Nutek. Inhemsk ökning Peter Terpstra gillar inte att uttala sig om enskilda månader. Han tycker det är bättre att analysera säsonger eller halvår. Trenden för juni är dock ungefär densamma som för första halvåret.

De inhemska gästnätterna ökade snabbare än de utländska. Antalet övernattningar uppgick under juni månad till 2,57 miljoner, vilket var en höjning med 3,5 procent jämfört med samma period förra året. Svenska turister svarade för 72,2 procent av gästnätterna.

Även i juni var Stockholms län det stora dragloket, med 19 800 fler nätter än i fjol. På andra plats i ökningsligan kom Skåne med 12 700 fler nätter.

Tyskarna var de flitigaste utländska besökarna. Med 116 300 gästnätter i juni stod de för 16,3 procent av den totala utländska marknaden. Därefter följde norrmännen med 97 200 övernattningar. Amerikanarna stod för flest besök när det gäller turister utanför Europa. Fler kineser Antalet kineser på visit i Sverige ökar också. Det beror framför allt på att det ganska nyligen slöts ett avtal mellan EU och Kina om att underlätta resandet. Samtidigt har många kineser fått det bättre ekonomiskt ställt och därmed råd att resa. -Det finns en medelklass i Kina som är lika stor som Västeuropas befolkning. Den har nu fått möjlighet att röra på sig, dels lagligt men också ekonomiskt, säger Peter Terpstra och poängtera att alla som besöker Sverige inte är fritidsresenärer. I statistiken ingår även affärsresenärer. Totalt spenderade besökarna i juni 1,2 miljarder konor på hotell, stugbyar och vandrarhem. Liseberg i Göteborg samt Kulturhuset och Skansen i Stockholm tillhör de populäraste besöksmålen.

Vad gäller campingplatserna finns ännu inga siffror tillgängliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro