ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm Pride bojkottar rysk vodka

Viktor Bendz · 30 Jul 2013
Uppdaterad 31 Jul 2013
Det började i USA och har spridit sig över världen – bojkott av rysk vodka på gaybarer.

Det började i USA och har spridit sig över världen – bojkott av rysk vodka på gaybarer. Foto: AP Photo/Scott Eisen


Det kommer inte serveras någon rysk sprit på Stockholm Pride i år. Sedan de hårda antigay-lagarna infördes i början av sommaren har aktörerna bakom Pridefestivalen valt att servera svensk vodka i barer och på fester under veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Scott Eisen

– Vi har valt att avstå från att sälja rysk alkohol efter vad som händer med HBTQ-rörelsen där just nu. Att homosexuella och transpersoner misshandlas på gatorna, säger Johannes Nilsson, projektledare för Clean Group, som arrangerar fester under festivalen.

Idén att bojkotta rysk sprit ligger dock inte Stockholm Pride bakom.

Medie- och hbtq-profilen Dan Savage skrev ett blogginlägg förra veckan där han uppmanade alla att göra detsamma. Efter det har gaybarer över hela världen plockat bort eller bytt ut spriten. Det började i USA och har spridit sig till bland annat Kanada, Australien och Storbritannien.

Nu hoppas Johannes Nilsson att bojkotten sprider sig till alla barer och klubbar – inte bara de med gayprofil.

– Det hade varit fantastiskt. Det handlar faktiskt om mänskliga rättigheter, säger han.

Bojkotten har fått starkt stöd från HBTQ-organisationer men även från oväntat håll – nämligen Rysslands största vodkaföretag. Vd:n för Stolichnaya vodka, har skrivit ett öppet brev och han anser att  de ryska lagarna är fruktansvärda.

”Vi ger er vårt fulla stöd och uppmuntrar era mål att slåss mot fördomar i Ryssland. Under det senaste decenniet har SPI förespråkat frihet, tolerans och öppenhet i samhället genom att stå starkt vid sidan av HBTQ-världen.”

Dock hoppas vd:n Val Mendeleev att bojkotten inte ska omfatta hans öppensinnade företag.

”Det här brevet ger mig möjlighet att förklara några otydligheter gällande Stolichnaya som baserats på information hittad på internet som länkar oss till den ryska regeringen. Regeringen i Ryssland har inga ägarintressen eller någon kontroll över Stoli som ägs privat av SPI Group, med säte i Luxemburg i hjärtat av Västeuropa.” 

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro