ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm söker vinter-OS 2022

TT · 11 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-OS 2022. Sveriges olympiska kommitté tillkännagav i dag att en intresseanmälan ska lämnas in.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-OS 2022. Sveriges olympiska kommitté, SOK, meddelade på måndagen att en avsiktsförklaring kommer att lämnas in.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller kommer en ansökan att lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Ansökan ska sedan fördjupas i januari 2015, och då ska också frågan om statliga ekonomiska garantier vara behandlad.

Starkt stöd inom idrotten

Nu har SOK, Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) gått igenom utredningen och haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen.

"Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte. Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer", säger parterna i ett pressmeddelande.

Alpina fartgrenar i Åre

Enligt förslaget koncentreras OS till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, störtlopp, super-G, storslalom och kombination, skulle avgöras i Åre. För att kunna genomföra slalomtävlingar i Stockholm måste dock Flottsbrobacken i Huddinge få en dubbelt så stor fallhöjd, upp till 210 meter, skriver Hägglund i utredningen. I Flottsbrobacken, samt i Huddingebacken, skulle freestyle och snowboard avgöras. I Flottsbro skulle även en backhoppningsarena byggas.

Det finns flera tilltänkta platser för skidor och skidskytte och i förslaget om var de stora issporterna ishockey och konståkning ska avgöras finns Globen, Tele2 Arena och Friends som tänkbara alternativ.

Det behövs byggas bob-, rodel- och skeletonbana och enligt utredningsförslaget är en bandyhall i Tallkrogen, som det beslutats om ska byggas, en tänkbar lösning som skridskoarena.

IOK beslutar 2015

Beslut om vinter-OS 2022 tas av IOK den 31 juli 2015.

Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina har bekräftat att de söker vinter-OS 2022, och Oslo sade i förra veckan att man hade för avsikt att lämna in en ansökan. Det har även sagts att Peking, i samarbete med Zhangjiakou, kommer att söka spelen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro