ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm växer snabbast i Europa

Leif Oldenburg · 4 Feb 2013
Uppdaterad 4 Feb 2013
Stockholm växer snabbast i Europa – Jag kommer från Luleå och bor i Schweiz, men ska snart flytta hit för att det är centralt och bra flygförbindelser,  det är en fin stad, säger Linnea Mettävainio, 25, förskolelärare, Zug (Schweiz) snart Stockholm.

Stockholm växer snabbast i Europa – Jag kommer från Luleå och bor i Schweiz, men ska snart flytta hit för att det är centralt och bra flygförbindelser,  det är en fin stad, säger Linnea Mettävainio, 25, förskolelärare, Zug (Schweiz) snart Stockholm. Foto: Henry Lundholm


Stockholm och Oslo är de två städer som växer snabbast i hela Europa. Av drygt 150 000 nya yrkesaktiva kommer nio av tio välja Stockholm som hemadress.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige växer så det knakar. Men nästan alla nya i yrkesverksam ålder söker sig till Stockholm. Fram till 2020 beräknas befolkningen i yrkesaktiv ålder mellan 20 och 64 år öka med drygt 153 000. Nio av tio, 87 procent, kommer att välja Stockholms län eller Uppsala stad som hemadress. 

– Befolkningsmässigt är det Stockholm och Oslo som växer snabbast i Europa just nu. Människor trivs och företagsklimatet är bra, säger Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare som har beställt studien av Stein Brothers AB.

I resten av Sverige är det bara Malmöregionen och Göteborgsområdet som kan räkna med befolkningstillväxt i de yrkesaktiva åldrarna – men ökningen ligger inte i närheten av Stockholms expansion. Vissa medelstora städer som Västerås och Norrköping kan också växa, men bara marginellt.

– Just nu är det runt Östersjön som Europa växer och då är Stockholms läge bra. Storleken är gynnsam och folk trivs här, säger Maria Rankka. 

Längre livslängd, högre födelsetal och invandring gör att befolkningen i Sverige som helhet ökar snabbare än någonsin tidigare. Under den närmaste femårsperioden beräknas antalet invånare öka med 421 000 personer – den snabbaste ökningen någonsin. Och navet i tillväxten är Stockholmsregionen.

– Det ställer stora krav på Stockholm. Det behövs arbetstillfällen, kommunikationer, bostäder och alla former av service, säger Maria Rankka.

Landshövdingen: Bra även för resten av Sverige

Över 150 000 nya personer i yrkesaktiv ålder fram till 2020. Men Stockholm klarar anstormningen av arbetssökande.

–   Enligt prognoserna ökar efterfrågan på arbetskraft i Stockholmsområdet med cirka 200 000 personer fram till 2020, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

Tre av fyra jobb kommer att kräva eftergymnasial utbildning. Framför allt är det kunskapskrävande sektorer som IT-branschen som ropar efter utbildad arbetskraft. Chris Heister tror inte att Stockholms snabba tillväxt riskerar att utarma resten av landet.

–   Stockholm är Sveriges motor och står för en tredjedel av vår BNP. Det som är bra för Stockholm är bra för Sverige, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro