ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm: Bara 5 av 26 kommuner klarar byggmål

Anders Göransson · 29 Maj 2013
Uppdaterad 11 Jun 2013

Stockholms läns befolkning växer i rekordfart – men bara 5 av 26 kommuner klarar av att bygga bostäder i motsvarande takt. Det visar en sammanställning i det kommande numret av Handelskammartidningen Sthlm

klar

Artikellänk är kopierad

År 2030 väntas länet ha en halv miljon fler invånare än i dag, vilket innebär att behovet av nya bostäder kommer att öka kraftigt. Inräknat det redan existerande underskottet skulle det behövas ytterligare omkring 400 000 bostäder.

Men bara ett fåtal av länets kommuner är beredda att ta sin del av det ansvaret - totalt planeras bara drygt 269 000 nya bostäder till 2030, enligt en enkät till kommunerna.

– Det är ett problem. Regionens tillväxt kommer alla till del - då måste också alla ta sitt ansvar för bostadsbyggandet, säger Maria Rankka, Vvd på Stockhkolms Handelskammare.

Danderyd, till exempel, planerar bara knappt en tredjedel av de bostäder som skulle behövas för att klara av sin andel av behovet i förhållande till kommunens andel av länets befolkning.

Andra kommuner som ligger långt efter i planerat byggande är Ekerö, Södertälje, Tyresö, Haninge, Sollentuna och Stockholm.

Bäst i klassen är Sundbyberg, som planerar 10 900 nya bostäder, vilket är mer än tre gånger fler än kommunens andel av behovet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro