ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmare bland de lataste i landet

Jenny Sköld · 19 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Globen ska väl vara symbolen för ett aktivt Stockholm? OBS – bilden är ett montage.

Globen ska väl vara symbolen för ett aktivt Stockholm? OBS – bilden är ett montage.


Var femte motionerar mindre än en gång i månaden

klar

Artikellänk är kopierad

Det är få som är så dåliga som stockholmare på att motionera. I en enkätundersökning som försäkringsbolaget Folksam gjort svarar mer än var femte stockholmare att de motionerar mindre än en gång i månaden. Bara i fyra av Sveriges 21 län motionerar invånarna mindre än så. – Stockholmarna sitter i bilen till och från jobbet en stor del av dagen och har ingen tid över för träning. Dessutom är huvudstadsborna högpresterande och har långa arbetsdagar och fullbokade agendor, säger Mia Flobecker, hälsocoach och friskvårdsansvarig på Friskis & Svettis, som i samtal med sina kunder fått en uppfattning om stockholmarnas vanor. Om man i stället tittar på hur stor andel invånare som motionerar minst än en gång i veckan hamnar Stockholm på ynklig 17:e-plats.Trots att stockholmarna uppenbarligen är soffpotatisar tror fler än var fjärde att de kommer att leva längre än riksgenomsnittet – som ligger å 82 år för kvinnor och 78 för män. Det rimmar illa med alla de studier som visar att brist på motion har en negativ effekt på livslängden.

Undersökningen genomfördes under perioden februari-april av analysinstitutet Zapera på uppdrag av Folksam. Totalt har 4336 personer deltagit i undersökningen, varav 206 i Stockholms län.

Så många motionerar. Hela listan.
Så många motionerar. Hela listan.

Börja gå så lever du längre

En promenad om dagen kan göra underverk för den som vanligtvis inte rör sig så mycket. – Det stärker musklerna, får igång förbränningen och gör oss mer stresståliga. En halvtimmes promenad om dagen är egentligen den minimala motion som krävs för att hålla ihop oss som människor, både fysiskt och psykiskt, säger Friskis & Svettis hälsocoach Mia Flobecker.

Dessutom visar nya forskningsrön från Cooper Clinic i Dallas att man kan öka sin livslängd med minst tio år genom att träna regelbundet. Då krävs två till tre medelsvåra gympapass samt att man rör på sig minst en halvtimme varje dag.Att det är hälsofrämjande att motionera är gamla nyheter, men att verkligen sätta igång tycks vara ett svårt steg för många.

Mia Flobeckers tips för nybörjarmotionärer är att köpa en stegmätare.– Ta på dig ett par sköna skor och gå en promenad efter jobbet. Tar du också trapporna i stället för hissen och en tur runt kvarteret på lunchrasten har du vunnit mycket, säger hon.När dagen är slut ska stegmätaren visa på 10.000 steg.Under hela maj månad har stockholmarna dessutom chans att träna gratis på Friskis & Svettis. Erbjudandet gäller för alla företagets träningslokaler i Stockholms stad med kranskommuner. Både nybörjare och de som tränar på mer avancerad nivå är välkomna.

Så länge tror folk att de kommer att leva
Så länge tror folk att de kommer att leva
klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro