ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmare sämst på att fira pappor

Conny Emmelin · 6 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012

Stockholmarna firar helst inte alls. Mest firar norrlänningar. Enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Tradera blir Stockholmspapporna minst firade på söndag.

klar

Artikellänk är kopierad

I Kristian Topphems familj firas inte fars dag. – Nej, det har aldrig blivit en 
  tradition, berättar han. Här med sonen sonen Abbe, 1.
I Kristian Topphems familj firas inte fars dag. – Nej, det har aldrig blivit en  tradition, berättar han. Här med sonen sonen Abbe, 1.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

– Fars dag innebär ju att man firar en viss familjestruktur. En kärnfamiljsidé på tvärs med genusdebatten. Jag skulle tro att det kan göra att det firas mindre i Stockholm och storstäder, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet. 

Mer än hälften av stockholmarna svarar att de inte firar fars dag, i norra Sverige är det drygt en tredjedel som inte uppmärksammar söndagens högtid. 

– Det har aldrig tillhört en högtid som svenskar ansett vara central. Storhetsperioden var under 50- och 60- talen när konsumtionen var stor, säger Engman.

Enligt undersökningen är den klassiska slipsen som diskuteras i fars dag-sammanhang en myt. 7 av 10 har aldrig gett bort en slips i fars dags-present. Och slipsen toppar listan över presenter som papporna helst undviker. I stället är det ”något som barnen gjort själva” och ”någon teknisk pryl” som papporna helst vill ha i gåva.

Fotnot: Drygt 1 000 svenskar deltog i undersökningen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro