ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmare tar längst lunch

Leif Oldenburg · 26 Maj 2011
Uppdaterad 23 Sep 2011
– Jag tar lunch när jag har möjlighet och då brukar det bli en halvtimme, säger Tommy Fletcher, 21, chaufför, Stockholm.

– Jag tar lunch när jag har möjlighet och då brukar det bli en halvtimme, säger Tommy Fletcher, 21, chaufför, Stockholm. Foto: Lotta Bergseth


Stora skillnader mellan olika delar av landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Skåningar kastar i sig lunchen på mindre än 30 minuter. I Västsverige tar man lite mer tid på sig – och i Stockholm kan arbetsluncherna bli riktigt långa. Siffrorna presenteras i en undersökning som gjorts av Infact på uppdrag av bemanningsföretaget Peak-IT. De regionala skillnaderna är stora. – Man kan bara spekulera i orsakerna. Kanske är det fler arbetsluncher i en större stad som Stockholm, säger Torsten Heinberg, beteendevetare på Arbetsmiljöverket. Den traditionella svenska lunchen, oftast mellan 12 och 13, är en institution som har stor betydelse för resten av arbetsdagen. – Lunchen handlar inte bara om samvaro. All forskning visar att återhämtning har stor betydelse. Dessutom ger maten viktigt bränsle för resten av dagen, säger Torsten Heinberg. Privatanställda tar betydligt oftare långluncher än anställda inom den offentliga sektorn. Nästan var femte privatanställd lunchar i mer än 45 minuter. Inom den offentliga sektorn har bara drygt var tionde tid att sitta så länge vid lunchbordet.

LUNCHVANOR

30 minuter eller mindre:     Stockolm: 31 procent.     Sydsverige: 54 procent.     Västsverige: 36 procent. Mer än 45 minuter:     Stockholm: 24 procent.     Sydsverige: 12 procent.     Västsverige: 17 procent. Källa: Infact, Peak-IT

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro