ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarna äter mest antibiotika i landet

Johan Kellman Larsson · 3 Okt 2011
Uppdaterad 3 Okt 2011
Astrid Lundevall, överläkare på Strama Stockholm, som tagit initiativ till hemsidan med patientinformation.

Astrid Lundevall, överläkare på Strama Stockholm, som tagit initiativ till hemsidan med patientinformation. Foto: Henry Lundholm


Stockholmarna knaprar mest antibiotika i hela landet. Kampanj för att minska användningen.

klar

Artikellänk är kopierad

413 antibiotikarecept per 1 000 invånare och år. Statistiken är ingen smickrande läsning för stockholmarna – siffran placerar nämligen länet i topp när det gäller användningen av antibiotika. – I många fall skrivs antibiotika, exempelvis penicillin, ut helt i onödan. Exakt vad det beror på vet vi än så länge inte, säger Johan Struwe, chef för Strama Stockholm, som varit med och initierat kampanjen ”Mindre antibiotika, mer av eget försvar”. – Ökad mängd använd antibiotika ger ökad resistensutveckling, vilket förstås inte alls är bra, säger Johan Struwe. Bakom informationskampanjen står även Vårdguiden och hälso- och sjukvårdsförvaltningen. En webbsida med patientinformation har också lanserats. – Allmänläkaren har ofta en pressad arbetssituation. Korta besök ger för lite utrymme till förklaringar om varför antibiotika inte alltid är nödvändigt. I dessa fall kan det vara praktiskt att hänvisa till överskådlig information på nätet, säger överläkare Astrid Lundevall på Strama Stockholm som tagit initiativ till hemsidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro