ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarna: "Det behövs fler hyresrätter"

Anders Göransson · 24 Jun 2013
Uppdaterad 25 Jun 2013

Tre av fyra stockholmare vill se ett ökat bostadsbyggande i länet. Ändå byggs det alldeles för lite, för långsamt och för liten andel hyreslägenheter jämfört med vad folket vill ha. Det högsta priset för misslyckandet betalas av en allt större grupp bostadslösa.

klar

Artikellänk är kopierad

Som Metro tidigare berättat påbörjades i fjol endast 6 600 lägenheter i Stockholms län. Det var en minskning jämfört med året innan – trots att det enligt länsstyrelsen skulle behövas minst 16 000 nya bostäder om året för att möta befolknings­ökningen.

Nu visar en undersökning från Opinion Stockholm att en överväldigande majoritet av stockholmarna är missnöjda med byggtakten. Hela 75 procent av de tillfrågade vill ha ett ökat byggande, även om andelen som vill ha byggökningen förlagd i den egna kommunen är lägre, 60 procent.

Endast 7 procent tycker att det byggs för mycket i dag.

– Det finns ett starkt stöd bland medborgarna för att fler bostäder bör byggas, men man ser gärna att det byggs i andra kommuner än den egna, kommenterar Axel­ Lagerbielke, analytiker på Opinion Stockholm.

En klar majoritet, 63 procent, tycker att det främst ska byggas hyresrätter, me­dan bara 16 procent helst vill ha nya bostadsrätter. I verkligheten var bara var fjärde påbörjad lägenhet det första kvartalet i år en hyresrätt.

– Det finns en tydlig skillnad i vad opinionen efterfrågar och vad som faktiskt byggs i Storstockholm i dag, säger Axel Lagerbielke.

Läs mer: Hanna, 51, tvingas bo hos sina vänner

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro