ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarna hetsköper lägenheter för att slippa nya reglerna

Åsa Larsson · 17 Apr 2015
Uppdaterad 17 Apr 2015
Enligt Henrik Braconier på Finansinspektionen är amorteringskravet inte den verkliga boven i dramat, utan de hysteriska prisökningarna beror på att det byggs för lite.

Enligt Henrik Braconier på Finansinspektionen är amorteringskravet inte den verkliga boven i dramat, utan de hysteriska prisökningarna beror på att det byggs för lite. Foto: Henrik Montgomery/Hasse Holmberg/TT


Det är rekorddyrt att köpa nytt boende i Stockholm just nu. Vårens glödheta bostadsmarknad beror enligt experter på det nya amorteringskravet som införs i augusti.

klar

Artikellänk är kopierad

Snittpriset i centrala Stockholm är uppe i 81 662 kronor per kvadratmeter – en rekord hög prislapp – och på andra håll i landet har priserna på lägenheter och hus också skjutit i höjden.

– Stockholms innerstad passerar för första gången 80 000 kronor per kvadratmeter samtidigt som Göteborgs innerstad passerade 50 000 förra månaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressuttalande.

En av orsakerna anser Sandegren är amorteringskravet – en skärpning av reglerna som införs i augusti.

►LÄS MER: Första lägenheten långt borta när bopriser rusar

Ändringen har gjort att var femte person som går i flyttankar skyndar på flytten för att slippa amorteringskravet, enligt en Sifo-undersökning skriver TT.

Men Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen (FI), håller inte med om att amorteringskravet är boven.

– De höga bostadspriser som vi ser i Sverige – och särskilt i Stockholm – är en konsekvens av att efterfrågan är väldigt hög i relation till hur mycket det byggs.

Inflyttningen och de låga räntorna har trissat upp bostadspriserna, menar Braconier.

►INSÄNDARE: Sänk kravet på kontantinsats till 5 procent 

Och när många vill köpa lägenhet så får det också effekten att det finns fler lägenheter till salu – de flesta som vill köpa vill samtidigt sälja.

– Därför blir nettoeffekten inte så stor. Men, visst, en viss prishöjande effekt kan det ha när folk vill förekomma amorteringskravet.

Varför inför ni amorteringskravet?

– För att stärka både hushållens och Sveriges ekonomi. Det är inte så att de högst skuldsatta hushållen inte kommer att kunna betala sina räkningar om priserna på bostäder skulle sjunka, men de kommer att dra ner sin konsumtion och det kan fördjupa en lågkonjunktur, säger Henrik Braconier på FI.

I Skandias Sifo-undersökning framgår även att 14 procent tänker skjuta på sina planer att flytta.

De som väntar verkar tro att amorteringskravet kommer att försvinna så småningom?

– Vi ser inte det här som en tillfällig åtgärd. Så de kommer att få vänta länge i så fall.

Drabbar inte det här unga?

– Amorteringskravet kommer snarare att drabba medelålders och äldre, ungdomar amorterar redan i väldigt hög grad, säger Henrik Braconier.

När amorteringskravet är på plats i augusti räknar FI med "en viss prisdämpande effekt".

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro