ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarna på väg förlora en halv miljard

Karin Rutström · 16 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms Stadshus AB fortsätter att göra förlust­affärer i bostads­bransch­en. Över en halv miljard är nu på väg att försvinna ur de kommunala bostads-företagen. Ett fyrtiotal allmännyttiga bostadsfastigheter är på väg att säljas till kraftigt underpris. Fastigheterna värderades i november då räntan var 5 procent. Men sedan har räntan stadigt sjunkit och ligger i dagsläget på 2 procent.

Enligt de experter på fastighetsvärdering som Metro talat med har ränteläget stor betydelse när en fastighet ska värderas inför en ombildning.– Det är klart att räntan påverkar priset, säger Björn Andersson, tidigare utredare på Sabo.

I hemliga dokument som Metro kommit över skriver Joakim Qviding, direktör på Stockholms Stadshus AB, att värderingen inte ska göras om eftersom det leder till att ombildningarna bromsas upp, men när Metro intervjuar Qviding förnekar han att det skulle vara skälet.– Det skiljer inget i pris därför behövs ingen ny värdering, säger han.

Enligt beräkningar som Metro gjort med hjälp av experter på fastighetsvärdering är dock skillnaden minst en halv miljard.

Den 24 februari klubbades flera av värderingarna på Familjebostäders styrelsemöte och i går gjorde Stockholmshem detsamma.– Vi kan inget göra eftersom Stockholms Stadshus har det yttersta ansvaret för värderingarna, säger Fa­miljebostäders vice vd, Jonas Schneider.

I nästa vecka fattar Svenska Bostäder beslut om värderingarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Rutström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro