ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarna – världens mest tatuerade folk

Peter Lindholm · 7 Jun 2011
Uppdaterad 7 Jun 2011

Stockholmare i åldrarna 18–49 tatuerar sig mest i världen. Med undantag från några naturfolk. Det visar den globala undersökningen. Metropolitan Report. Tatueraren Jens: "Folk ser tjusningen i konsten".

klar

Artikellänk är kopierad

Bortsett från vissa naturfolk är stockholmarna världens mest tatuerade folk. 33 procent i åldrarna 18–49 år, enligt Metropolitundersökningen. Men så talar man också om en renässans för tatuerarkonsten nu på 2000-talet. – Tatueringars popularitet har att göra med stor-stadsbors vilja att uttrycka sin individualitet. Vi betraktar kroppen som en duk eller skulptur som vi målar med uttryck som beskriver oss och vilka vi är, säger Paul Alarcón, ansvarig för United Minds insiktsprogram om storstäder. Jens Bergström på Heavenly Ink i Åkersberga håller med. Han utsågs nyligen till Tattooist of the Year för andra gången. – Det är socialt accepterat och folk ser tjusningen i konsten. Förstagångsbesökaren väljer ändå oftast att placera tatueringen på överarmen. För säkerhets skull, så den gå att dölja. Men tatueringen får gärna ta plats. – När jag började (1996) var folk väldigt försiktiga och valde en pyttepytteliten tatuering. Snacket är likadant i dag: ”Jag har tänkt på det här i tio år.” Men sedan kan de säga: ”Och nu vill jag tatuera hela armen.” Numera handlar det oftare om hela teman än enstaka motiv. Populärt är idoler från film- eller musikvärlden, namn eller porträtt av de egna barnen eller mormor. Eller också väljer mormor själv att tatuera sig. – Vi hade en tant på 73 här. Hon visade sig vara en profil i spelvärlden utan att någon visste vem hon var. Hon valde omfattande ”World of warcraft”-motiv. Det blev superhäftigt!

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro