ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarna vill bygga högre - och Borg håller med

Anders Göransson · 6 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

Över hälften av stockholmarna tycker att det är en bra idé att bygga på höjden för att skapa flera bostäder - och de får stöd av finansminister Anders Borg. – Jag tror på att bygga högre, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Bostadsbyggandet i Stockholms län håller inte takt med befolkningsökningen, det är ett välkänt faktum. Men det beror inte på att länets invånare vill bromsa utvecklingen.

Hela 82 procent av stockholmarna är tvärtom mycket eller ganska positiva till att Stockholm växer, enligt en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Stockholms Handelskammare i samarbete med Metro.

– Stockholmarna har en pragmatisk syn på att vi växer och ser fördelarna i form av starkare ekonomi, fler jobb och en mer varierade och attraktiv stad, säger Handelskammarens vd Maria Rankka.

Nästan sex av tio tillfrågade anser att det är ett bra eller mycket bra förslag att bygga skyskrapor - höghus som höjer sig märkbart över den omgivande bebyggelsen.

En som gillar tanken på högre byggnader i Stockholm är finansminister Anders Borg (M), som visserligen bor i Katrineholm, men arbetar i huvudstaden. Han talar dock inte i första hand om skyskrapor i city - de ser han mer som symbolprojekt för politiker - utan om en mer försiktig utveckling.

– Jag tror mer man ska fundera över hur man kan låta staden långsamt och gradvis växa uppåt. Till exempel när man renoverar fastigheter kan man bygga till en våning eller två. Du får mycket mindre kostnader energimässigt och mindre utsläpp totalt i samhället om du tillåter städer att växa på höjden, säger han.

Borg: ”Sätt tryck på kommunerna att bygga”

Utpekade kommuner: ”Borg har fel”

Nio av tio tillfrågade i Handelskammarens undersökning tycker att man ska bygga mer i ytterområdena, drygt hälften vill satsa på förtätning i centrala Stockholm, medan bara var femte vill bygga i grönområdena i stadens närhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro