ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmarnas hjärtan är friska

Johan Darin · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Avsevärt mindre risk för infarkt i huvudstaden

klar

Artikellänk är kopierad

TJÄNSTEMÄN. Stockholmare lider 17 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt än människor i resten av landet, visar en rapport från Centrum för folkhälsa. För kvinnor mellan 30 och 64 år i Stockholm är risken en fjärdedel lägre att drabbas än för kvinnor ute i landet.

Antalet hjärtinfarkter har minskat i hela landet, men skillnaden mellan stad och land är stor. I grund och botten är risken för att drabbas starkt sammanbundet med social tillhörighet. Människor i de högre samhällsskikten motionerar mer, äter bättre och röker mindre.– Stockholm är till stor del en tjänstemannastad och det förklarar troligen den lägre hjärtinfarktsfrekvensen, säger Lars Alfredsson, professor på epidemiologiska enheten i Stockholms läns landsting.

Levnadsvanorna är den klart viktigaste faktorn för att undvika att drabbas av hjärtsjukdomar. För dagens ungdomar finns det krafter som drar åt två håll. – Samtidigt som det finns en tendens att leva mer hälsosamt blir ungdomar tyngre och tyngre. Nettoeffekten vet vi inte förrän om 30–40 år, säger Lars Alfredsson.Allt pekar på att vi under de kommande åren får se en ökning av antalet hjärtinfarkter när befolkningen blir äldre, men Landstinget hoppas i alla fall kunna dämpa effekten med förebyggande åtgärder.– Vi måste öka vårdens möjligheter att påverka levnadsvanor. Det gör vi genom att vidareutbilda personal och anställa fler läkare och sköterskor så att det finns tid för patienterna, säger Birgitta Rydberg, fp, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro