ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholms 15-åringar bäst på nationella prov

Karin Winter · 24 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014

Stockholms niondeklassare är bättre på matematik, svenska och engelska än årskurs 9 i Göteborg och Malmö, i alla fall när det kommer till de nationella proven i de kommunala skolorna. Det visar statistik från Skolverket. Enligt Skolverket och politiker i Göteborg och Malmö beror det på elevernas socioekonomiska bakgrund.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Lotta Edholm (FP), skolborgarråd i Stockholm, säger att förklaringen till Stockholms högre resultat beror på att de har satsat på kunskapsresultat, speciellt i de skolor där resultaten tidigare varit sämre. 

– Men vi har inte gjort tillräckligt. Det visar inte minst Pisa-resultatet. Vi har lämnat många elever åt sitt öde och nu behöver vi lägga fokus på undervisningen, säger Lotta Edholm. 

Pisa-resultatet slog ned som en bomb vintern 2013. Svenska 15-åringar hade den sämsta resultatutvecklingen av alla OECD-länder i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Något som också kan utläsas av de nationella proven i matematik.

– Resultaten stämmer överens med den nedåtgående trenden i Pisa-undersökningen. Kunskapen i matematik går ned, säger Karin Hector Stahre, enhetschef vid Skolverket.

Den socioekonomiska bakgrunden är en anledning till resultaten, enligt både Skolverket och politiker. Skolverket ser en koppling mellan resultat och den socioekonomiska bakgrunden.

– Det handlar om segregationskonsekvenser; bor du i områden med en hög andel personer med låg utbildningsnivå, låg inkomstnivå och där det finns många ensamstående föräldrar, blir skolresultatet sämre, säger Anders Rubin (S), skolkommunalråd i Malmö.

Anna Johansson (S), kommunalråd i Göteborg med ansvar för skola, håller med.  

– Det är en något bättre socioekonomisk miljö i Stockholm, Göteborg ligger någonstans mellan Stockholm och Malmö och det speglar resultatet, säger hon.

Nationella prov i grundskolan.

De första nationella proven gjordes av elever i årskurs 9 våren 1998. Då fanns det bara prov i engelska, matematik och svenska. 

Syftet med nationella prov är att vara en måttstock och inte en trendmätare, enligt Skolverket.

– De finns till för att stödja lärarnas bedömning och betygsättning, Karin Hector Stahre, enhetschef vid Skolverket.

Däremot kan Skolverket se att provresultaten över tid har stigit svagt uppåt, men nu planat ut. 

2009 utökades proven att gälla även de naturvetenskapliga ämnena. Sedan förra året finns även prov i samhällsvetenskapliga ämnen. Nu finns även nationella prov från årskurs 3. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro