ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholms 3 bästa kinesiska restauranger

Jonas Cramby · 27 Apr 2018
Uppdaterad 27 Apr 2018
"Så fort jag hör talas om en ny kinesisk restaurang är jag där snabbt som ett bambuskott", skriver Jonas Cramby.

"Så fort jag hör talas om en ny kinesisk restaurang är jag där snabbt som ett bambuskott", skriver Jonas Cramby. Foto: Facebook/TongSthlm


Det kinesiska maten är en av världens allra mest spridda och det var det första asiatiska kök att nå resten av världen, så det kanske inte är konstigt att den numera kan hittas i alla upptänkliga versioner. Från den gravt svenskifierade kvarterskrogen via de mer genuina upplevelserna till progressiva, moderna ställen – här är Metros kinesiska Stockholmsfavoriter just nu:

klar

Artikellänk är kopierad

Sublim chilikyckling på kinakrogenChina!, Ringvägen 110

Som matskribent förväntas man bara äta avsmakningsmenyer och dricka naturvin men den sorts mat jag allra oftast vill äta är kinesisk. Jag älskar visserligen alla sorters östasiatisk mat, men den gammeldags, mer eller mindre svenskifierade kinakrogen har en särskild plats i mitt hjärta. Orsakerna är så klart lika mycket nostalgiska som kulinariska. Kinakrogen har ju på något sätt följt en i livet. Från barndomens söndagsbesök via tonårens åtta öl och en vegetarisk vårrulle till vuxenlivets tre små rätter-luncher med mobilen på bordet. Ah, ljuva glutamatminnen! Någon gång på 00-talet började dock många kinesiska restauranger gå över till att servera bufféer och plötsligt blev ett besök som att äta lunch på ett ålderdomshem i Guizhou-provinsen. I dag, om man vill ha anständig kinamat, är man hänvisad till en handfull pålitliga Stockholms-favoriter som till exempel Chong Qing, Hos, Formosa även om min personliga favorit är klassiska China! i Skanstull. Här är maten vad man brukar kallar mer genuin än på många andra ställen. Den knapriga chilikycklingen är sublim, de har en bra deal på pekinganka på måndagar och att ta en väntöl medan takeawaypåsen görs i ordning är ren kinakrogsromantik.

Moderna mellanrätter med hettaTong, Hornsgatan 66

Så fort jag hör talas om en ny kinesisk restaurang är jag där snabbt som ett bambuskott. Det kvittar om det är en klassiker som ska ha skärpt till sig eller om ett nytt hippt ställe som serverar crossovermat inspirerat av det stora landet i öst. Att protestera över att maten på dessa ställen inte är tillräckligt genuin är naturligtvis lite som att klaga på att Kendrick Lamar inte låter som Muddy Waters. Men är du typen som ändå får vallningar om man använder röd sichauanpeppar istället för grön i mapo tofu kanske du ska undvika Tong ändå. Istället för att göra kinesisk mat anpassad efter svenska gommar gör de nämligen tvärtom och serverar samtida, moderna mellanrätter men med smaskiga kinesiska smaker. Jag tänker till exempel på deras råbiff med five spice-majjo eller det korianderstekta riset med kalvbräss, spenat, ägg och svart tryffel. Särskilt den sistnämnda rätten är det lite synd att den bara kommer i mellanportion, den hade jag gärna ätit som en snabb takeawaymiddag framför ”Robinson”. Otroligt god. Tong är gamla Marie Laveau så de har även överjävliga cocktails samt en snabbmatsdel för nudlar och blaskig lager.

Vegankinarestaurangen håller fortfarande måttetLao Wai, Luntmakargatan 74

Stockholms modernaste kinakrog måste ändå vara den mer än 15-år gamla Lao Wai i Vasasatan. Frågan är till och med om den lilla vegankinakrogen någonsin varit aktuellare än nu när varenda krog presenterar sitt nya koncept med att de har fokus på grönsaker och veganism gått från subversiv motrörelse till att bli folkligt, festligt, fullsatt? För det är verkligen alltid mer eller mindre fullt här på Lao Wai och trots en oerhört mycket större vegetarisk konkurrens än för 15 år är det fortfarande det ställe som många vegetarianer regelmässigt refererar till som Stockholms/Sveriges bästa vegetariska restaurang. Men det är tillfredställande att äta här även om man gillar kött. Lao Wais gong bao med soyaprotein och mapo tofun är välbeprövade klassiker. Men missa inte heller den salt- och pepparkryddade morning gloryn samt den heta sichuanrätten med shiitake och rökt tofu som skulle fått tummen upp av vilken fransjackebeklädd BBQ-fantast som helst. Mycket gott!

Jonas Cramby

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro