ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholms bästa grillkrogar

Jonas Cramby · 28 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018

Foto: Pixabay


Är du fast i stan utan uteplats men längtar ändå efter grillos, eldsflammor och maillards delikata effekt på protein och grönsaker? Här är Metros tre bästa favoritgrillkrogar just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Det arroganta svinet, Dåntorpsvägen 29 Jordbro

Amerikansk BBQ är en synbart enkel och rå slags matlagning där stora köttbitar tillagas under lång tid och med låg värme och sedan serveras till bilburen medelålder med minimalt med grönsaker till. Att få till dessa rökiga, sönderfallande köttstycken är dock något av ett hantverk och konst och kräver minst lika mycket dedikation och kunskap som vilken Michelinkrogsmat som helst. I ett garage mitt i ett industriområde i Jordbro ägnar sig numera Tommy Granström med kollegor åt denna slags fine dining med skinnväst och Gällivarehäng och de gör det nästan som i Texas. Bara riktiga träsmokers används, maten är minimalistisk, serveras bara till lunch och det är endast ett par köttbitar plus några sides som gäller. Onsdag och torsdag serveras det oftast pulled pork och ribs medan man på fredag och lördag även lyxar till det med korv och brisket. Grillsugna innerstadsbor tar enklast pendeln till Jordbro för att sedan promenera i en kvart medan bilburna Haningebor kan titta in för en snabb lunch på väg mellan Biltema och Överskottsbolaget.

El Patio Svinet, Lilla Nygatan 5

El Patio Svinet i Gamla Stan har inget att göra med sin mer arroganta namne i Jordbro utan istället är det Djuretgänget som enligt tradition öppnar upp sin vackra innergård och erbjuder grillsugna Stockholmare en välbehövligt, rykande oas mitt i staden. Efter ett par år av italiensk trottoargrillning har denna grillinstitution dock i år ändrat inriktning en smula och istället är det spansk patiogrillning som gäller vilket naturligtvis betyder träkolsgrillade ibericogrisar, hambuergesas, tapas och en massa spanskt vin, öl och coctails så klart. Vill man ha det ännu rökigare så kan man köpa en cigarr och nåt gott att dricka i det som måste vara Stockholms bästa rökruta just nu: den bekväma coctailbaren Tweed tillfälliga innergårdslokal med tak vilken också fungerar som en sublimiserad sportbar under fotbolls-VM.

Oaxen slip, Beckholmsbron 26

Är du egentligen sugen på fisk, tycker de två svinen låter för, tja, sviniga men samtidig vill njuta av den goda grillsmaken utan att få rök i kläderna så rekommenderas istället ett besök till Djurgårdens stolthet Oaxen slip. Här server krögarparet krögarna Magnus Ek och Agneta Green enkel, god och finkrogiserad svensk husmanskost och då klotgrillen är en lika stor del av den svenska sommaren som myggbett, sommarprat och färskpotatis så är menyn naturligtvis till största delen grillad. Vad sägs till exempel om grillad regnbågslax, långa eller piggvar med lite grönsaksrätter till eller en köttig njurtapp med grillat örtsmör och pompa? Underbart. Det vackra, Stockholmsporriga läget vid Beckholmsvarvet nära Skansen, Gröna Lund och Wasamuseet gör också Oaxen slip till ett perfekt ställe att ta med besökare till, inte minst om du vill göra dem asavundsjuka på att vi stockholmare faktiskt bor på denna fantastiska plats i världen.

LÄS MER
6 drycker som passar till grillat
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro