ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholms nödboende inte klart – EU-migranter får hjälp av frikyrkor

Tomas Lundin · 29 Dec 2014
Uppdaterad 30 Dec 2014

Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Många EU-migranter är utsatta när kylan plötsligt slog till – men evakueringslokalen är inte färdig. Nu ber Stockholms stad om hjälp från frivilligorganisationer för att kunna ta hand om frusna EU-medborgare. 

– Stockholms stad har en lokal som kan användas för evakuering men den har inte riktigt hunnit bli klar, det är mycket med tillfälliga bygglov och detaljplan som krävs för att man ska kunna använda en lokal på natten, säger Veronica Wollgast Karlberg, projektledare på socialförvaltningen.

Tanken är att evakueringslokalen ska öppna när det blir kallare än sju minusgrader, men nu tar man i stället hjälp av frikyrkor och frivilligorganisationer för att kunna erbjuda 140 extraplatser. Filadelfiakyrkan, Frälsningsarmén, Convictus och Ny gemenskap har alla ställt upp. 

– Vi har haft runt 80 personer här i natt. Ryktet sprider sig fort och vi har lyckats lösa det, säger Niklas Piensoho, pastor på Filadelfiakyrkan i Stockholm. 

Församlingen har fått draghjälp av sociala medier, där information om situationen har spridits. Pastorn har tagit emot över 200 mejl från personer som vill hjälpa till. Klockan 18 på tisdagen ska Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan samla de frivilliga för att se vem som kan hjälpa till med vad.   Samtidigt har ett inlägg spridits i sociala medier med texten ”Sover du ute? Här kan du få en varm sovplats i natt” på rumänska och en karta som pekar till Frälsningsarméns och Filadelfiakyrkans lokaler. Tanken är att du ska kunna visa inlägget för den som kan behöva vägvisning.

– Det är superbra, så att ingen människa ligger och fryser ihjäl trots att de inte behöver göra det i sånt här väder, säger Niklas Piensoho, som inte vet vem som skapat inlägget. För folkbokförda i Stockholm finns en tak-över-huvudet-garanti som ger rätt till akut nattlogi, men här omfattas inte de som är tillfälligt i staden.

Veronica Wollgast Karlberg hoppas att den nya lokalen, vars läge än så länge inte har avslöjats, kommer att öppna redan första veckan på det nya året. Även om många åkt hem till jul har Stockholm sett en stor ökning av antalet EU-migranter från främst Östeuropa.

– Före julhelgen uppskattade våra uppsökare att det var 400-500 personer, men väldigt många har åkt hem nu under jul och nyår. Det är en dubblering av antal ungefär, om man jämför med ett år tillbaka, säger Veronica Wollgast Karlberg.

Hittills har platserna räckt till gott och väl för alla de som behövt skydd mot kylan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro