ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholms stadsmission om problemet med psykisk ohälsa: Vi kan inte ta emot alla som söker sig till oss”

David Ohlsson · 21 Sep 2017
Uppdaterad 21 Sep 2017
Fler och fler unga personer mår psykiskt dåligt och många hundra av dem söker hjälp hos Stockholms stadsmission. Det framgår i deras årliga barn- och ungdomsrapport.

Fler och fler unga personer mår psykiskt dåligt och många hundra av dem söker hjälp hos Stockholms stadsmission. Det framgår i deras årliga barn- och ungdomsrapport. Foto: Hasse Holmberg/TT & Stockholms stadsmission.


Antalet svenskar som mår psykiskt dåligt har ökat de senaste fem åren. Det slår Stockholms stadsmission fast en ny rapport. Även deras egna mottagningar tvingas stänga sina telefonslussar eftersom att för många söker hjälp, berättar Inger Ekbom som arbetar som psykoterapeut.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag presenterar Stockholms stadsmissions sin årliga barn- och ungdomsrapport.

Det är en tämligen dyster bild om ges av den psykiska hälsan hos befolkningen mellan 16 och 29 år.

– Det är ett stort samhällsproblem, ett stort lidande för individen och det är också en stor samhällskostnad, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms stadsmission.

En del av rapporten belyser på nytt uppgifter från dem nationella folkhälsoenkäten från 2016, där det bedöms att 23 procent av de mellan 16 och 29 har ett nedsatt psykiskt välbefinnande. Det var en ökning med sju procent jämfört med 2011.

Även ångesten ökade hos unga vuxna. Nästan varannan person mellan 16 och 29 år svarade att de upplevde ängsla, oro eller ångest, enligt samma studie.

I takt med att antalet personer som mår dåligt ökar så söker sig också hundratals unga till Stockholms stadsmission, berättar organisationen.

Under 2016 tog deras två mottagningar emot 240 patienter varje vecka.

– Många har depressioner, ångest och självskadebeteenden som ätstörningar och social fobi, säger Inger Ekbom som arbetar som psykoterapeut och som möter flera av de som kommer in.

Stadsmissionens “Terapicenter för unga” och “Mottagningen för unga män” är två psykodynamiska terapimottagningar för personer mellan 16 till 25 år.

Inger Ekbom förklarar att när de öppnar så ringer det konstant, men att de tvingas stänga sin telefon vid en kö på 30 personer. De tycker nämligen inte att personer ska behöva vänta längre än tre månader för att få hjälp, vilket skulle bli resultatet. Hon förklarar att det då är bättre att de försöker hitta hjälp någon annanstans.

Enligt Ekbom är bristen på terapeuter en starkt bidragande orsak till de stora problemen.

Cirka två tredjedelar av de som kommer till mottagningarna hos Stockholms stadsmission säger att de tidigare haft kontakt med exempelvis psykiatrin eller socialtjänsten, men att det inte har hjälpt.

­– För många kan det hjälpa kortsiktigt men sen kommer de psykiska besvären tillbaka och då vill man ha någon att prata med igen, förklarar Inger Ekbom vidare.

Hon tycker att situationen är allvarligt och att Sverige som land behöver se över hur vi möter unga personer som lider av psykisk ohälsa. Till exempel, föreslår hon, ska personer kunna välja själv vilken typ av terapi man vill gå i och oavsett sin ekonomiska situation så ska alla ha rätt att få terapi.

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens budgetproposition för 2018. I den framgår att regeringen vill avsätta ytterligare 650 miljoner kronor för arbetet med psykisk hälsa under nästkommande år. De avser också avsätta strax över 1,1 miljarder kronor per år 2019 och 2020 .

– Det är ett tecken på att regeringen förstår att psykisk ohälsa är ett av de största problem inför framtiden, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms stadsmission.

Markovits vill dock se att regeringen skaffar sig en nationell strategi för psykisk hälsa för att tydligt visa hur medlen ska användas för att de ska göra någon skillnad. Hon tycker även att unga personer ska få vara med och påverka sin behandling.

pil
Då ska du söka hjälp

Har du varit nedstämd i minst två veckor och har andra symtom på depression kan du kontakta en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, vårdcentral eller ringa 1177 till Vårdguiden. Det kan du även göra om du haft depression tidigare och känner igen symtomen.

Om du mår väldigt dåligt och har självmordstankar ska du ringa 112 eller vända dig direkt till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Du kan även ringa anonymt till en telefonjour.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden.

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro