ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholmsbarn lånar allt färre böcker

Leif Oldenburg · 28 Apr 2014
Uppdaterad 28 Apr 2014

Barn i Stockholms stad lånar bara hälften så många böcker som sina jämnåriga – och till skillnad från resten av landet är trenden nedåtgående.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnskötaren Ulla Bäckman och barnen Sam, Ebba, Ellie och Tilian väljer ut favoritböcker på barn- och ungdomsavdelningen på biblioteket i Fältöversten.
Barnskötaren Ulla Bäckman och barnen Sam, Ebba, Ellie och Tilian väljer ut favoritböcker på barn- och ungdomsavdelningen på biblioteket i Fältöversten.Foto: Urban Brådhe

År 2006 lånade barn i Stockholms stad i gruppen 0-14 år elva böcker per år. Sex år senare, 2012, hade siffran sjunkit till tio böcker per år och barn. Under samma tid steg den genomsnittliga utlåningen av barnböcker i landets kommuner från 19 till 20 per år.

–  Det är tragiskt att barn och unga i Stockholm inte läser mer böcker. Läsning handlar inte bara om skolresultat utan också om personlig utveckling. Biblioteken jobbar hårt men kampen mot det digitala utbudet är tuff, säger Caroline Cassel West som tillsammans med Ann-Charlotte Knochenhauer har skrivit en magisteruppsats om skolbibliotekens betydelse för barns läsning.

Nu vill Socialdemokraterna satsa på tillgängligare öppettider och fler läsfrämjande aktiviteter på Stockholms bibliotek

– Många bibliotekarier gör ett fantastiskt arbete, men om vi ska lyckas vända trenden krävs det fler aktiviteter som lockar barn och unga till biblioteken, säger oppositionsrådet Emilia Bjuggren (S).

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) anser att Stockholm har gjort "en historisk satsning" på biblioteken de senaste åtta åren.

– Vi har verkligen prioriterat biblioteken, både ekonomiskt och i fråga om öpettider. Flera lokaler har renoverats och i augusti öppnar ett nytt bibliotek i Kista. Dessutom ökar utlåningen i grundskolorna kraftigt. Det kan förklara en del av nedgången, säger hon.

Östermalms bibliotek arbetar med riktade aktiviteter till barn inom den treåriga lässatsning som just nu pågår i Stockholms kommun.

– Vi har sagostunder med pyssel och en pekboksklubb för de allra yngsta och bokfika för de lite äldre barnen, säger bibliotekarien Nike Hjelm.

I går besökte förskolan Lilla O biblioteket.

– Vi brukar gå hit minst en gång per termin och läsa sagor i samband med någon aktivitet. Dessutom lånar vi själva böcker till förskolan, berättar barnskötaren Ulla Bäckman.

För kompisarna Sam och Tilian var det inte svårt att välja favoritbok.

– Håkan Bråkan är bäst så klart. För han är så bråkig.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro