ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stocktown mitt i hjärtat

Axel Björklund · 14 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ålder: 33 år. Bor: Nacka. Familj: Tre bröder, mamma och pappa. Aktuell: Med dvd-releasen av tv-serien ”Stocktown”.

Ålder: 33 år. Bor: Nacka. Familj: Tre bröder, mamma och pappa. Aktuell: Med dvd-releasen av tv-serien ”Stocktown”. Foto: Laura Canedo Pouso


klar

Artikellänk är kopierad

För mer än ett decennium sedan knåpade Teddy Goitom ihop en hemsida som ett skolprojekt åt några kompisar vilkas band just fått skivkontrakt. Sajten och bandet – Infinite Mass – växte och snart startade Goitom eget. Han startade Stocktown, ett kulturprojekt som sedan dess gjort utställningar, festivaler, dokumentärer och inte minst det tv-program som bar projektets namn. Nu släpps SVT-serien på dvd, totalt fem timmar på två skivor. – Vi har fått massor av mejl från tittare som vill se mer. Dessutom innehåller den en booklet som berättar om Stocktown. Det verkar vara många som inte förstår vad vi gör. Och det är kanske inte så konstigt. Syftet är att ”göra roliga saker där inget är likt något annat”. – Ingen ska kunna greppa vad vi gör, i alla fall inte innan vi själva vet det.•• Vad är du mest stolt över med Stocktown? – Det är just tv-serien, då vi reste jorden runt i tre månader och intervjuade folk. Och 1998 gjorde vi tre stora event inom tre månader – en hiphopfestival i Lida, graffitiutställningen ”Arrow” och en filmfestival om Blaxploitation. Det var det som fick i gång mig. Sedan dess har sneakerutställningen på Kulturhuset 2004 varit det största publika evenemanget, medan en dokumentärfilm om den brasilianska musikgenren baile funks stora stjärna Mr Catra, som sändes i SVT i fjol, var en stor medial framgång. Nu arbetar Stocktown på en ny dokumentär om brasiliansk hiphop. – I samband med att vi gjorde den förra dokumentären åkte vi också till São Paulo. Där fick vi den första intervjun med Brasiliens största hiphopgrupp, 509-E. Båda medlemmarna sitter i fängelse för mord, men de gör musik och styr distributionen där inifrån. Det visar också hur utbredd korruptionen är i Brasilien. När de skulle mastra en skiva fick de poliseskort till och från studion. En av killarna är tillsammans med en känd såpastjärna och hon hade fixat så att han fick permission varje dag. En dag följde vi med honom när han köpte en bil, en Impala.•• När kommer den dokumentären? – Inom ett halvår, hoppas vi.

klar

Artikellänk är kopierad

Axel Björklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro