ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOCOV Plastikoperationer

Stockholm Fri text byline · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TEXT 1:

Plastikoperationer och bröstförstoringar blir vanligare. Samtidigt ökar anmälningarna mot branschen från missnöjda patienter, visar Metros granskning.

Under de senaste 10-15 åren har skönhetsoperationer blivit populärare bland annat på grund av att kirurgerna fått bättre tekniker och instrument. – Implantaten har till exempel blivit bättre och säkrare. Tidigare var riskerna för komplikationer större, säger Ulf Samuelson, docent på Akademikliniken, Skandinaviens största privata specialistsjukhus för plastikkirurgi. Men alla kunder är inte nöjda. I takt med att fler använder sig av plastikkirurgi har också gruppen med missnöjda kunder ökat, visar en granskning som Metro gjort av 1500 anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Mellan den 15 juni och 15 september i år anmäldes 15 skönhetsoperationer till HSAN i Stockholm. Det är mer än dubbelt så många som samma tremånadersperiod förra året. På sikt har anmälningarna mångdubblats. För tio år sedan, 1996, anmäldes bara sju plastikoperationer under ett helt år. De vanligaste anmälningarna gäller infektioner och läckage i bröstimplantat eller att kvinnorna, för det handlar nästan uteslutande om kvinnliga patienter, är allmänt missnöjda med det estetiska resultatet av ingreppen. Skönhetsoperationen blir snarare en smärtsam förfulning. Misstagen begås företrädelsevis av mindre seriösa kliniker, ofta utomlands. Inte sällan riktas missnöjet mot personer med bristande utbildning, utan läkarlegitimation. – Vi vill varna för oseriösa kliniker och dåliga implantat. I Egypten kan man till exempel köpa implantat för 50 dollar. Det finns andra skräckexempel, som en flicka som kom tillbaka från Baltikum efter en bröstförstoring med två kompressorer kvar i brösten, säger Ulf Samuelson.

Leif Johansson [email protected]

TEXT 2:

Helena Bruzelius bröstförstorning blev misslyckad. Nu vill hon avråda andra tjejer. – Jag var mycket nöjdare innan operationen, säger hon. När Helena var 19 år vände hon sig till landstinget för att få ett bröstimplantat. Men ingreppet blev inte som väntat. Redan ett drygt år efter operationen uppstod komplikationer. Det ena bröstet ”sprack”, började läcka och blev mindre än det andra. Det fick i sin tur till följd att brösten hamnade på olika höjd på bröstkorgen. Bedrövad över resultatet vände sig Helena återigen till sjukvården för att få hjälp. Men där blev det kalla handen. Den ansvariga läkaren ville inte göra en ny operation och hänvisade henne till kostsamma privatkliniker. Helena är mycket kritisk mot landstinget. – Vid det första ingreppet ville jag bara bli snyggare och det var ganska lätt att få tid för en operation. Men sedan, när läkaren väl hade gjort ett misstag och jag mådde riktigt dåligt psykiskt, så var det ingen som ville rätta till det. Efter två års kamp mot landstinget och en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, fick Helena till slut rätt och tid för en ny operation. Resultatet blev bättre än förra gången men fortfarande inte riktigt bra. Hon menar att hon är ”sönderopererad” efter de båda ingreppen. Helena vill varna andra för att använda plastikkirurgi. – För den som mår väldigt dåligt psykiskt över sitt utseende finns det kanske ingen annan utväg och det är kanske värt risken, men det är ingenting för den som bara vill ha lite snyggare bröst, säger Helena Bruzelius.

TEXT 3:

Anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om missnöje med plastikoperationer:

52-årig kvinna, Stockholm: Opereras för att lyfta bysten och förminska ena bröstet. Enligt kvinnan misslyckas operationen fullständigt. Läkaren tar av misstag bort alldeles för mycket av ena bröstet, och får nödtorftigt lappa ihop det som blir kvar. Resultatet blir en för platt byst med ärr, veck och rynkor. Den 52-åriga kvinnan hävdar att misstaget är så grovt att läkaren måste ha ”missbildat” och saboterat hennes kropp medvetet. Hon hävdar att hennes liv är förstört.

Ung kvinna, Dalarna: Efter en bröstförstoring drabbas kvinnan av svåra smärtor. Brösten svullnar och blir röda, de börjar blöda med kraftig varbildning. Troligen har hon drabbats av en infektion i operationsärret. Efter flera påstötningar från kvinnan tar läkaren bort det ena implantatet. Hon är mycket missnöjd och har nu fått gå med ett bröst i månader, i väntan på en ny operation.

65-årig kvinna, Södermanland: Genomför en plastikoperation av brösten efter elva års övervägande. Hon drabbas direkt av en allvarlig infektion och blir sjuk i feber. Läkarna lyckas till slut rädda implantatet med antibiotikabehandling men kvinnan är rasande över smärtorna hon fått utstå och de höga läkarkostnaderna. Hon kräver nu en ny operation, men på en annan klinik med andra läkare.

32-årig kvinna, Stockholm: Lägger ned mycket pengar på en total omgörning; en skönhetsoperation av näsan, förstoring av överläppen, en bukoperation och en bröstförstoring. Men resultatet blir enligt henne själv en total katastrof. Hon hävdar att hon fått hängbröst, fula ärr, bred näsa och missbildad överläpp, och anmäler den ansvariga kirurgen för det psykiska och fysiska lidande hon fått utstå.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fri text byline
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro