ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOCOV Så hederliga är svenskarna - stort moraltest

Stockholm David Baas · 16 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FAKTA: Så gick testet till - Tio plånböcker - fem tjej- och fem killplånböcker - preparerades med mellan 200 och 220 kronor vardera. För att ge en extra barnslig känsla fästes klistermärken på plånböckerna. - Tydliga kontaktuppgifter klistrades i plånböckerna så att det inte skulle vara svårt att återlämna dem. - Plånböckerna placerades på tio olika ställen runt om i Stockholmsområdet. Alla lades synligt så att de skulle vara lätta att hitta.

RESULTAT: BARA HÄLFTEN AV BARNPLÅNBÖCKERNA LÄMNADES TILLBAKA

PLÅNBOK 1: LIDINGÖ - ÅTERLÄMNAD INOM EN TIMME

Plånboken placeras under en bänk i Lidingö centrum. Metros reportageteam hinner knappt köra iväg från platsen förrän telefonen ringer: - Hej, det är några tjejer som har hittat en plånbok, säger Lasse i centrumledningen som luskat reda på Metros reporters mobilnummer. Två tjejer har hittat plånboken och lämnat in den i en butik. Metro ringer upp för att tacka: Ni funderade aldrig på att ta pengarna? - Nej, det skulle vi aldrig göra, säger en av tjejerna. Metro skickar självklart en hittelön.

PLÅNBOK 2 : BJÖRNS TRÄDGÅRD - UPPHITTAD AV EN MAMMA SOM INTE LÄMNAT TILLBAKA PLÅNBOKEN

Några meter från lekparken vid Björns trädgård på Södermalm läggs plånboken fullt synlig för förbipasserande. Bara några minuter efter att Metro placerat ut den går en mamma med sitt lilla barn förbi. Barnet plockar upp plånboken och direkt tar mamman och lägger den i sin väska. Mamman har efter tre veckor fortfarande inte lämnat tillbaka plånboken till dess rätte ägare.

PLÅNBOK 3: SKÄRHOLMEN - LÄNSAD EFTER NÅGRA MINUTER

Plånboken läggs bredvid en tuggummimaskin nära Skärholmens centrum. Bara några minuter efter att Metro planterat plånboken kommer ett gäng på tre unga killar som tar upp den. De tömmer den på pengarna och slänger tillbaka den. Märkbart förtjusta över sin nyvunna rikedom springer killarna från platsen. Kvar lämnas en länsad barnplånbok.

PLÅNBOK 4: VASAPARKEN - ÅTERLÄMNAD VIA POST EFTER FYRA DAGAR

Mitt bland barnfamiljerna i den promenadvänliga Vasasparken läggs den tredje plånboken. Fyra dagar senare ramlar ett brev med en plånbok in genom brevfacket hemma hos Metros reporter. Ett otydligt skrivet namn i brevet förhindrade Metro från att lämna hittelön.

PLÅNBOK 5: SOLNA CENTRUM - ÅTERLÄMNAD VIA POST EFTER FEM DAGAR

I ett mörkt Solna centrum placeras plånboken ut en fredagkväll. Senare under helgen plockas den upp av en man som lade den på brevlådan till dess rätte ägare.

PLÅNBOK 6: GRÖNA LINJEN MOT HÄSSELBY - INTE ÅTERLÄMNAD

Mitt under eftermiddagsrusningen lämnar Metros reporter en plånbok mellan två säten på ett tunnelbanetåg på gröna linjen mot Hässelby. SL:s hittegods har kontaktats, men plånboken har inte dykt upp.

PLÅNBOK 7: CENTRALSTATIONEN - INTE ÅTERLÄMNAD

En plånbok lämnas på golvet mitt bland förbipasserande resenärer som stressade förbi. Efter tre vecker har plånboken inte kommit tillbaka och hittegodsavdelningen har inte heller fått in plånboken.

PLÅNBOK 8: KARLAPLAN - INLÄMNAD TILL POLISEN EFTER FEM DAGAR

På en parkbänk utanför köpcentrumet Fältöversten på Östermalm lämnas plånboken. Efter fem dagar trillar ett brev från polisen ned i Metros reporters brevinkast. En person hade hittat plånboken och lämnat in den till polisen. Upphittaren hade däremot inte lämnat sina personuppgifter till polisen så någon hittelön kunde inte utbetalas.

PLÅNBOK 9: RINKEBY - INTE ÅTERLÄMNAD

Ett stenkast från Rinkeby centrum vid en gångstig mellan hyreshus läggs plånboken fullt synlig för förbipasserande. Plånboken har efter tre veckor fortfarande inte dykt upp.

PLÅNBOK 10: SÖDERTÄLJE - UPPHITTAD EFTER EN HALVTIMME

När eftermiddagsrusningen från Södertäljependeln kommit igång som bäst lägger Metro en plånbok nära pendeltågsstationen. Trots att hundratals resenärer passerar alldeles i närheten av plånboken är det ingen som plockar upp den förrän efter en halvtimme. Efter lite detektivarbete lyckas upphittaren få tag på Metros reporter. Plånboken lämnas tillbaka och hittelön utbetalas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro