ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOCOV Wilma börjar skolan

Stockholm marcella mravec · 15 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den här veckan är det upprop inför hösten. Drygt 91000 svenska barn börjar första klass i år. Vi har följt med till barn runtom i Metrovärlden och tagit reda på om det är lika pirrigt med skolstart och hur skolväskan ser ut i Korea som i Finland.

Nu är det slut på sommarlov och Gotland, Kolmården och sommarland i Leksand. 7-åriga Wilma Eriksson är en av de 5500 barn i Stockholm som börjar ettan i höst. Hon bor varannan vecka hos sin mamma i Nynäshamn och får gå upp tidigt för att hinna till skolan i Solna. – Jag brukar blunda med ena ögat när jag sitter och äter frukost, berättar Wilma på väg ut till Granbackaskolan, där hon om prick en vecka börjar första klass. – Det känns jättekul, men lite läskigt. Vi ska ha tre nya fröknar, men de verkar snälla. Roligast ska det bli med svenska, att skriva och läsa. Men jag kan redan det ganska mycket. Matte verkar svårast tror jag. Fast jag kan räkna till över 100. Men det kunde ha varit läskigare. Wilma visar vant runt på skolgården – hon har redan gått i förskoleverksamhet här i ett år och känner alla som ska gå i hennes klass. Sexårsverksamheten som numera har bytt namn till förskoleklass är frivillig, men många väljer att socialisera in sina barn i skolan. – Det var annorlunda att börja sexårsklassen. Då lekte vi bara nästan, nu är det skola på riktigt, säger Wilma. Av 18 elever i klassen är åtta tjejer och tio killar. De är snälla, men ganska ointressanta. Vi leker inte med dem som mycket, säger Wilma. – Vi leker mest Mamma bebis och katt. Jag brukar vara katt. Men vi pratar vanligt, vi säger inte bara mjau. Det hade ju varit tråkigt att bara gå omkring och säga mjau hela tiden. Trots att det är pirrigt att börja ettan är hon inte så orolig. Alla på skolan verkar snälla. – Om någon är dum säger jag till dem. Känner du dig större nu när de börjar ettan? – Nä, det känns som vanligt. Men de som går i trean, fyran, femman och sexan är stora.

Bildtext: Wilma Eriksson på Granbackaskolan i Solna. – Den här skolan är rolig för det finns så mycket att göra. Vi brukar spela basket, gunga och hänga knäveck. Jag kan hänga knäveck från näst högst upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm marcella mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro