ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stöd din lokala kvartersbio

Tomas Lundin · 12 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Filmstaden Vällingby har rustats upp med fyra nya, moderna salonger. Men den gamla kvartersbiokänslan är kvar. 

Filmstaden Vällingby har rustats upp med fyra nya, moderna salonger. Men den gamla kvartersbiokänslan är kvar.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Förra året såldes en halv miljon platt-tv i Sverige, nya datorskärmar är i widescreenformat och LG ska börja massproducera 3D-skärmar. Allt pekar på att bio kommer bli ett sällsynt nöje i framtiden. Räddningen kanske blir 4D-bio, som har Sverigepremiär på Tekniska museet den 13 januari.BIONOSTALGI. Förr i tiden fanns kvartersbiografer överallt, äldre släktingar brukar rikta knotiga pekfingrar mot vartannat gatuhörn och säga "där låg det en bio när jag var grabb/tös". I dag är kvartersbiograferna oftast pittoreska, eldsjälvsdrivna inslag i en bio-sfär annars dominerad av palats och filmstäder. Du kanske inte alltid får de största THX-knottrorna på armarna, men du gör definitivt en kulturgärning när du går till kvartersbion. Stöd din lokala bio!1. Bio CosmopoliteBrandbergens Centrum 1, HaningeBio-estetik brukar alltid vara hämtad från någon sorts art deco-ideal, men Cosmopolite skäms inte för sin sjuttiotalslook. Tvärtom har en grupp eldsjälar lagt ner mycket tid och möda på att få fram den. Brandbergen är långt från röda mattan, men har i alla fall en av stans mest intressanta kvartersbiografer. Intressant är inte minst att den är något så ovanligt som en popcornfri biograf! 2. Tellus Bio Vattenledningsvägen 46, MidsommarkransenTellus är mer en kvartersinstitution än en kvartersbio, och har gjort mer än konstfack för att sätta Kransen på kulturkartan. Förutom en fantasifull blandning av kvällsfilmer och matinéer anordnas bland annat öppen kroki, stick- och virkjunta och efter jobbet-jazz. I fiket i lobbyn kan du ta en kopp kaffe och småprata med bygdens orginal.3. Biograf Astoria SicklaMarcusplatsen 19, NackaNybyggda Astoria är kanske inte det första man tänker på, men eftersom den ligger i ett köpkvarter måste den ju vara en kvartersbio, eller hur? En av salongerna är som enda i Sverige utrustad med ljud och bildsystemet ShowMax, ett enligt egen utsago oslagbart system för ljud och bild. Hypermodernt biotillskott som har mycket större chanser att lyckas än biografernas Titanic – Heron City– på andra sidan stan.4. Filmstaden VällingbyVällingbyplan 7, VällingbyK-märkta kvartersbion Fontänen i Vällingby har funnits sedan området byggdes på 50-talet. Förra året sprängdes fyra moderna salonger ner i marken. Den enda ändringen av den gamla interiören var att de gamla klappstolarna fick ge plats för bekvämare säten. Resultatet är en äkta kvartersbio med möjligheter till hypermodern bioupplevelse en trappa ner.5. KvartersbionHornstulls Strand 3, HornstullKanske stans mest kända och omhuldade kvartersbio. Specialiserad på europeisk kvalitetsfilm, men är ändå inte bara till för cineaster med cigarettmunstycke. "Om vi ändå inte kan visa alla filmer, varför ska vi då visa dåliga filmer" är devisen. Bion har varit nedläggningshotad många gånger, men nu mer än någonsin, så passa på innan den ger plats för ytterligare en amningsstation för lattemorsor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro