ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stöd svenska polisen” får tusentals följare efter attacken – men sidan manipulerar fakta

Aron Andersson · 10 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
Facebooksidan ”Stöd svenska polisen” har fått många nya följare under helgen.

Facebooksidan ”Stöd svenska polisen” har fått många nya följare under helgen. Foto: TT / Skärmdump / Facebook / Montage


Efter det misstänkta terrorattentatet i Stockholm rusar Facebook-sidan Stöd svenska polisen” i popularitet. Bara i helgen fick sidan 15 000 nya följare. Men de okända avsändarna bakom sidan sprider manipulerade och vinklade budskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Många har under helgen hyllat och kärleksbombat den svenska polisens insats efter det misstänkta terrordådet i Stockholm. På Drottninggatan, i närheten av platsen för dådet, står ett flertal polisbilar som helt täckts av blommor.

Även på sociala medier hyllas polisen och en bild på en tungt beväpnad polis som ledde en äldre dam över gatan bara timmar efter attacken fick spridning över hela världen. Bland annat Facebooksidan ”Stöd svenska polisen” delade bilden.

LÄS MER: Viralgranskaren: Mitt i krisen var människor källkritiska

Just ”Stöd svenska polisen” har gjort flera hyllande inlägg som fått stor spridning under helgen. Bara fredag–lördag har sidan haft nära 200 000 interaktioner, enligt siffror som Metro tittat på. En vanlig helg har sidan 500–1 000 interaktioner.

Dessutom ökar sidan ständigt i popularitet. Under helgen har den fått 15 000 nya följare, en ökning med 10 procent.

Men vem som står bakom sidan är oklart, och dessutom är innehållet på sidan av tveksam karaktär. Redan i slutet av mars granskade SVT Facebook-sidan och fastslog att den sprider manipulerade budskap om Sverige.

– Det här är absolut ett problem. Vårt varumärke ska byggas av oss, inte av någon annan. När det gäller att föra ut budskapet så är det vi som ska göra det, säger Anders Ahlqvist, ansvarig för IT-, internet- och legalitetsfrågor vid Nationella operativa avdelningen på polisen, till SVT.

LÄS MER: Nej, svenska flaggor förbjöds inte på manifestationen på Sergels torg efter attacken

Bland annat har sidan publicerat en video med texten ”Se polisens egna dramatiska bilder från Järvafältet” efter stenkastning i Rinkeby i februari 2017.  Men själva videoklippet är hämtat ur programmet ”Efterlyst”, från 21 oktober 2015, och hade alltså ingenting med händelserna i Rinkeby att göra, enligt SVT.

Under granskningen försökte SVT dessutom kontakta sidan på flera sätt, utan att få svar. Det går inte att skicka meddelanden till de som ligger bakom sidan och på frågor i kommentarsfälten kommer inga svar.

Sidan har dessutom vid flertalet tillfällen tagit upphovsrättsskyddat material från polisen och använt på sidan.

Metro har tittat vidare på några av de länkar som sidan spridit under den senaste månaden. Där framgår ett tydligt mönster. Samma länkar har delats av sidor som ”Politikfakta”, ”Vår åsikt på riktigt”, ”Vi som hatar journalister & politiker för att dom alltid vinklar sanningen”. Detta är sidor med tydligt högervriden agenda.

Det går inte att dra några slutsatser kring vem eller vilka som ligger bakom sidan utifrån dessa länkar. Men det går lätt att konstatera att det handlar om ett selektivt urval med syfte att visa upp en särskild bild av Sverige.

Men den som bara såg sidans hyllningar av polisen i helgen hade troligtvis svårt att få den uppfattningen.

Även Metro har försökt komma i kontakt med sidans skapare.

LÄS MER: Rustam, 38, hängdes ut som misstänkta 39-åringen – utan belägg

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro