ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stödet för SD minskar – men räkna inte ut partiet än

metro · 19 Feb 2016
Uppdaterad 19 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/skärmdump/montage
Anders Sannerstedt.
Anders Sannerstedt.

Stödet för Sverigedemokraterna minskar just nu. Det visar flera opinionsmätningar under de senaste dagarna: -1,6 procentenheter i Sifo, -1,3 procentenheter i Inizio och hela -3,5 procentenheter i YouGov/Metro. Alla partier har upp- och nedgångar i opinionen, och det är helt normalt. Under de senaste månaderna har vi sett Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappa stöd, medan sympatierna för Moderaterna har ökat. Men när det gäller Sverigedemokraterna (SD) har partiet haft en stadig ökning i tio års tid. 

Olika opinionsinstitut ger mycket olika siffror när det gäller stödet för SD. Mätningarna i januari i år pendlade mellan 28,8 och 16,7 procent. När det gäller alla andra partier är skillnaderna mellan opinionsinstituten relativt små, men det finns en stor osäkerhet när det gäller just SD. Det viktiga är nu att flera mätningar tyder på en nedgång.

LÄS MER
Yougov: SD rekordrasar – men är fortsatt största parti

I valet 2014 fick SD 12,9 procent. De ökade några procentenheter efter valet, inte minst i samband med den regeringskris som resulterade i decemberöverenskommelsen (DÖ). Sedan fick partiet en kraftig ökning under sensommaren 2015 – i samband med det snabbt växande antalet flyktingar. I stort sett har partiet fram till nu legat stilla på denna höga nivå sedan augusti. Framgångarna för SD efter valet hänger samman med att flyktingfrågan blivit den i särklass viktigaste politiska frågan i Sverige. Men framför allt har SD skickligt lanserat sig som ”det enda oppositionspartiet”. DÖ innebar att allianspartierna avstod från att utmana regeringen. Och i flyktingpolitiken var länge de sju partierna fullständigt överens. Nu har situationen ändrats. DÖ gäller inte längre. Och de sju partierna tävlar nu ivrigt i att presentera egna förslag till hur flyktingströmmen ska hanteras. Det finns inte längre två alternativ till svensk flyktingpolitik. Varje parti står nu för en egen linje – och miljöpartiet står för minst två. SD har därmed tappat en hel del av initiativet i flyktingpolitiken.

LÄS MER
Åkesson: SD och M får majoritet – nu skulle vi kunna styra landet

Bilden av SD som det enda oppositionspartiet rubbades också när Jimmie Åkesson inviterade Moderaterna till samarbete. Här skickade Jimmie ut signalen att för en SD-anhängare är Moderaterna ett ganska gångbart alternativ. Det kan ha varit ett strategiskt misstag av den normalt taktiskt skicklige partiledaren.

SD är det mest hatade partiet i Sverige. Många tänker nu säkert: ”Ja, äntligen. Nu går det åt rätt håll. Nu spricker bubblan. Hoppas SD åker ut ur riksdagen vid nästa val.” Det kommer inte att ske. Sverigedemokraterna kommer att finnas kvar i svensk politik under lång tid. De kan mycket väl få 20 procent i nästa val. Avgörande är att de andra partierna fortfarande har kvar sin grundsyn på flyktingmottagandet. De vill att Sverige ska kunna erbjuda många flyktingar en fristad, men problemet är att det finns en gräns för hur många som vi klarar att ta hand om på ett bra sätt. Det kan se ut som om regeringen och alliansen närmat sig SD:s flyktingpolitik. Men det är fortfarande stora skillnader. Den svenska opinionen i flyktingfrågan är djupt kluven. Därför kommer SD att finnas kvar. Det är möjligt att partiet tappar ytterligare något under de kommande månaderna, men det kan vi inte veta i dag.

Anders Sannerstedt

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro