ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STODin sjukfrånvaro kan avgöra om du får ett jobb

Stockholm Katarina Matsson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Din tidigare sjukfrånvaro kan vara avgörande för om du får ett jobb eller inte. Det visar en ny underökning från informationsföretaget Thomson Fakta. Bland 700 svarande, som arbetar med personalfrågor, uppgav 23 procent att de kontrollerar historisk sjukfrånvara. 52 procent uppger att det kan påverka valet av person. – Företagen är rädda för kostnaden helt enkelt. I och med medfinansieringsansvaret kan det bli ganska dyrt om någon är borta ett längre tag. Den risken vill man undvika. Har en person varit sjuk, tror man att den lätt blir sjuk igen, säger Henric Johansson, redaktör på Thomson Fakta. Roger Mogert, s, är borgarråd med ansvar för arbetsmarknadsroteln i Stockholm stad. Han tycker att medfinansieringsansvaret är problematiskt. – Jag förstår tanken bakom det, att öka viljan hos arbetsgivare att jobba med sjukfrånvan som har varit väldigt hög i Sverige. I offentlig sektor och hos stora privata arbetsgivare tror jag att det fungerar, men jag tror att man ska överväga att ta bort det systemet hos mindre arbetsgivare, säger han. Även för de personer som har varit sjuksrivna och nu vill in på arbetsmarknaden ser Roger Mogert att medfinansieringsansvaret skapar klara problem.

Fakta: Medfinansieringsansvaret Sedan 1 januari 2005 gäller Lagen om allmän försäkring. Enligt den har arbetsgivaren medfinansieringsansvar, vilket innebär att arbetsgivaren måste betala 15 procent av sjukpenningen under hela den tid som Försäkringskassan betalar ut hel sjukpenning till den anställde. Källa: Thomson Fakta

Citat: ”Jag tror att man ska överväga att ta bort det systemet hos mindre arbetsgivare.” säger Roger Mogert, s.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro