ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stödprojekt för utsatta barn kritiseras före invigningen

Caroline Engvall · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014

Efter sommaren öppnar nya Barnahus Stockholm, som vänder sig till brottsutsatta barn och ungdomar under 18 år. Men redan nu får verksamheten kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

På kritiken, att det nya Barnahus Stockholm får få BUP-tjänster, medan utredarna anser att behovet är flerdubbelt större, svarar Filippa Reinfeldt: ”Politiker bestämmer inte vem som jobbar var, men vi kommer se till att barnahus får de resurser som behövs från landstingets sida.”
På kritiken, att det nya Barnahus Stockholm får få BUP-tjänster, medan utredarna anser att behovet är flerdubbelt större, svarar Filippa Reinfeldt: ”Politiker bestämmer inte vem som jobbar var, men vi kommer se till att barnahus får de resurser som behövs från landstingets sida.”Foto: TT

Professor Carl Göran Svedin, som har varit med och genomfört en granskning av alla svenska barnahus, har sett stora brister i landstingens engagemang i barnahusens verksamhet.

Stockholms nya barnahus räknar nämligen med att ta emot åtskilliga tusen barn – men resurserna är planerade att bli desamma som i dag, det vill säga tre personal inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Det anser professor Carl Göran Svedin är alldeles för lite.

– Bemanningen i landstingets verksamhet, inte minst barn- och ungdomspsykiatrins medverkan, motsvarar ett barnahus med en verksamhet som är kanske tio gånger mindre i sin verksamhet. Det innebär att man redan från starten bygger in ett problem, nämligen hur man ser till att alla barn får krisstöd och psykologisk rehabilitering, säger Carl Göran Svedin.

Han är oroad över att barn- och unga som är utsatta för brott inte kommer att få den vård de har rätt till i enlighet med de skyldigheter Sverige har att leva upp till FN:s barnkonvention.

Filippa Reinfeldt, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting och en av initiativtagarna till nya Barnahus Stockholm, håller inte med.

– Vår prioritering är att de allra mest utsatta barnen ska ha det stöd de behöver och vi kommer se till att de resurser som behövs finns där, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro