ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN Börsen faller! Än sen då?

Stockholm David Baas · 17 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Man behöver inte bry sig om man har ett långsiktigt sparande. Behöver du inte pengarna nu kan de få stå kvar, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Föreningssparbanken.

De senaste dagarnas börsfall fortsatte i går då Stockholmsbörsen backade med 4,1 procent. Det är den största nedgången en enskild börsdag sedan hösten 2002.

Trots det behöver de flesta småsparare inte oroa sig för börsfallet, enligt Yngvesson. Börsfallet hotar inte heller pensionen.

- Den stora pensionsdelen följer inte börsen utan inkomstutvecklingen i samhället. Premiepensionen för de som går i pension de närmaste åren handlar inte om så mycket pengar, säger Yngveson.

Peter Malmqvist är analyschef på aktiemäklarfirman Nordnet. Han ser börsfallet som en normal nedgång på en i övrigt stark börs.

- De flesta har varit med under uppgången och ligger på plus, men ett fåtal som kommit in ganska sent kan ligga på minus, säger han, som tror att börsen kommer att vara svajig ett par veckor framöver.

Aktier handlar om att köpa billigt och sälja dyrt. Är det köpläge snart? - Det kan definitivt vara köpläge, men grundregeln för oerfarna sparare är att inte hoppa in i en fond med allt sitt sparkapital vid ett tillfälle säger Peter Malmqvist.

Peter Malmqvist tips till småsparare är att satsa på en bred Sverigefond och inte försöka pricka in en enskild börsvinnare på den sargade börsen.

David Baas [email protected]

FAKTA: Privatekonomens tips - Låt dig inte styras av dagsförändringar. - Håll dig till din sparstrategi. - Se till att gå ur i tid och sälj av successivt inför att du behöver använda dina pengar. - Sprid riskerna. Källa: Ylva Yngveson, privatekonom på Föreningssparbanken.

MÖJLIGT CITAT: "Än så länge är det inget att hetsa upp sig över." Peter Malmqvist om börsfallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro