ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN Kommunals krav

Stockholm Katarina Matsson · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunals lönekrav på 5,4 procent står sig slätt mot direktörernas årliga lönelyft på 16 procent. – Det är sjukt, frustrerande och irriterande, säger Vivanne Öberg, kock och medlem i Kommunal. Högre lägstalön, minskat gap mellan män och kvinnors löner och i genomsnitt en löneökning på 1 000 kronor i månaden, det är några av kraven som fackförbunden ställer inför årets avtalsrörelse. – Det här är rimliga nivåer som vi känner att man kan klara av i kommuner och landsting. Jag tycker inte vi har tagit i för lite, säger Ylva Thörn, Kommunals ordförande. Men de kommunalanslutna som Metro talat med håller inte med. – Det är nästan ingenting, säger Kursat Civelek, kock i storköket på Rosenlunds sjukhus. – Med höjd avgift till A-kassan, dyrare lokaltrafik och andra kostnader är ökningen redan uppäten, säger Vivianne Öberg. Minst 1 500 kronor menar hon att de skulle behöva. – Det är nog nu med att de som jobbar hårt på golvet alltid ska ha minst lön, säger hon. Från arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting, menar man att kraven är för höga – trots att man redovisat stora överskott. Det är för tidigt att tala om strejk, menar Ylva Thörn, men förbundets konfliktfond är välfylld. – Det är en trygghet, men strejk och konflikt är vapen som ska behandlas varsamt, säger hon.

Citat: – Det är oansvarigt att man tillåter sig att ta ut sådana löneökningar, samtidigt som man ofta kräver att andra ska vara återhållsamma, säger Ylva Thörn, Kommunals ordförande.

Fakta: Kommunals krav * Löneökningar på 825 kronor, men minst 3,9 procent, samt jämtställdhetspott på minst 205 kronor. Omkring 1000 kronor per heltidsanställd, månad och år. * Lägstalönen höjs till 16 200 för anställda över 18 år. * Rätt till heltid * Inflytande över arbetstidsförläggningen

Enkät: Är kommunals krav tillräckliga?

1. Birgit Sandberg, 50 åpr, Farsta, kock – Nej, långt ifrån. Ökningen borde ligga på 5 000 kronor, vi borde vara jämställda med exempelvis lärare.

2. Jiro Egawa, 62 år, Västra Haninge, dietkock – Det är bra att de vill öka ingångslönen, det kanske kan locka fler unga hit. Löneökningen borde vara högre, men det beror på ekonomin i landet.

3. Ngalama Mbuvi Davies, vaktmästare, 48 år, Stockholm – Löneökningen borde vara högre, den ska skattas också. 1 200 kronor tycker jag.

4. Raija Mielonen, köksbiträde, 57 år, Bromma – Jag tycker att vi borde ha mer löneökning. Vi i storköksbranschen gör också ett tungt arbete.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro