ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN Kopieringsavgiften dyr för konsumenten

Stockholm David Baas · 16 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I många europeiska länder tas en avgift ut på inspelningsbara cd-, dvd-skivor och mp3-spelare för att kompensera artisterna när kopieringen ökar.

En ny rapport från CLRA, som är en europeisk branschförening för företag som säljer inspelningsbara medier, visar att totalt 1,2 miljarder euro, eller cirka elva miljarder kronor, betalades i avgift förra året i Europa.

Avgiften innebar ökade kostnader för branschen med nästan dubbelt så mycket som avgiften, enligt CLRA. Kostnader som i slutledet får bäras av konsumenten.

I Sverige är det Copyswede som tar in avgiften och fördelar den till artistförbunden. Totalt drog Copyswede in 137 miljoner kronor förra året.

I Sverige är avgiften för en vanlig cd-skiva ligger på en krona och för en dvd-skiva på 3,25 kronor. Det är en låg avgift enligt Hans-Olov Dahlén, jurist på Copyswede.

- Om det inte vore för artisterna skulle det inte finnas något material att kopiera, säger han som är kritisk till CLRA:s beräkningar av avgiften.

I Sverige har det inte gjorts någon undersökning av hur kassettavgiften påverkat försäljningen av mp3-spelare, eller cd- och dvd-skivor.

På IMI, branschorganisationen för leverantörer av audio- och videokassetter och datamedia, tycker man att avgiften är orimligt hög.

- För en cd-skiva är avgiften knappt hälften av kostnaden för konsumenten och för en dvd är det mer än hälften. Hade de kostat hälften så mycket som i dag hade det köpts fler skivor, säger Bo Rydin, vd för IMI.

David Baas [email protected]

FAKTA: Kassettavgiften - Kassettavgift har funnits sedan 90-talet. Förra året tillkom en avgift på mp3-spelare och cd- och dvd-skivor. - Avgiften beräknas efter lagringsutrymmet och blir för en vanlig CD-skiva en krona, 3,25 kronor för en dvd-skiva och en krona för en mp3-spelare på 256 MB. - Copyswede fördelade förra året 137 miljoner kronor till rättighetsinnehavare via konstnärs- och producentorganisationer. KÄLLA: Copyswede

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro