ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN Nytt chip ska stoppa kontokortsbedrägerierna

Stockholm David Baas · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi bedömer att det är säkert, men risken är att bedragarna förr eller senare knäcker säkerheten. Så blir det alltid i slutändan, säger Tommy Kangasvieri, chef för finanspolisen på Rikskriminalpolisen, om den nya tekniken.

Kontokortsbedrägerierna ökar i Sverige och enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel, kostar bedrägerierna svenska kunder mellan 500 och 600 miljoner kronor om året.

Den vanligaste bedrägerimetoden är skimming där kortets uppgifter läses av från magnetremsan på baksidan. Först nu har branschen kunnat enas om en ny teknisk kortstandard, EMV, som ska sätta stopp för skimmingen.

I EMV-kort är magnetremsan ersatt av ett elektroniskt chip som är svårare att snabbt läsa av. För att kunna handla med kortet krävs det också att kunden knappar in en pin-kod.

Alla nya kort som ges ut i Sverige ska nu få EMV-chipet, men det kommer att dröja innan chippet går att använda överallt eftersom det krävs att butiker, taxibilar, hotell och alla andra som tar betalt byter ut sina kortavläsningsterminaler.

Det nya kortet skyddar bara mot skimmingbedrägerier. På nätet är det fortfarande lika enkelt att handla för andra pengar.

- Internethandeln kan inte fortsätta med att bara kräva uppgifter som är synliga på kortet. Det måste finnas garantier att det är rätt person som använder det, säger Dick Malmlund på Svensk handel.

David Baas [email protected]

FAKTA: Kontokortsbedrägerier - Bedrägerierna omsätter ungefär 500-600 miljoner kronor om året i Sverige. - Förra året anmäldes 12213 kontokortsbrott, enligt Brottsförebyggande rådet.

FAKTA: Så skyddar du dig mot bedrägerierna - Var varsam med ditt kort. Hantera det som en värdehandling. - Dölj koden när du tar ut pengar eller betalar i butik. - Kolla så att kortterminalen som du drar ditt kort i inte ser konstig ut. Var lika uppmärksam vid en bankomat. - Spärra kortet direkt om du tappar det, får det stulet eller om det görs mystiska uttag. - Granska alla uttag. Vissa bedragare försöker komma undan genom att bara ta ut små summor. - Polisanmäl vid bedrägerier.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro