ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN Så blir du vinnare i börsberg-och-dal-banan

Stockholm David Baas · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi tycker att det är köpläge nu. Många av bolagen har kommit ner på attraktiva nivåer, säger Martin Guri, analyschef på SEB.

I förrgår föll börsen med 5,3 procent, det värsta raset sedan den 11 september 2001. I går vände börsen upp med besked och steg med x,x procent.

Flera av aktieanalytikerna som Metro talat med tror att börsen kommer att fortsätta vara svajig några veckor framöver. Martin Guri tror dock att botten kan vara nådd.

- Tidigare börsnedgångar har varat mellan en och tre veckor, så det borde lida mot sitt slut. Botten kanske nåddes i måndags, säger han.

Martin Guris tips till den som vill fynda på börsen är att satsa på stora svenska bolag som AstraZeneca, Ericsson och Nordea.

Ronny Jacobsson, aktiechef på Föreningssparbanken, tror också på de stora svenska bolagen, men först på sikt.

- Innan jag säger "köp aktier" så skulle jag vilja se en stabilisering av marknaden först, säger han.

För den mer aktive aktiespararen är köptipset enkelt, enligt Claes Hemberg, informationschef på Avanza.

- De aktier som gått ner mest. Bland annat många stabila svenska bolag som backat mycket, säger han.

Den oerfarne spararen ska tänka sig för innan han tar på sig spenderbyxorna.

- Det finns en risk att sparare försöker ta igen förluster och då kan det lätt gå fel. Man får acceptera att det går upp och ner på börsen, säger Claes Hemberg på Avanza.

David Baas [email protected]

FAKTA: Aktieanalytikernas köptips Martin Guri, analyschef på SEB: - Stora svenska bolag som AstraZeneca, Ericsson, Nordea, Sandvik, TeliaSonera och Volvo.

Ronny Jacobsson, aktiechef på Föreningssparbanken: - Vill inte peka ut enskilda aktier, men tror på stora svenska bolag när börsen stabiliserat sig om någon månad.

Claes Hemberg, informationschef på Avanza: - De aktier som gått ner mest. Kanske inte råvaruaktier, utan de större svenska bolagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro