ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN Skänk dina premiepensionspengar

Stockholm Katarina Matsson · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skänk din framtida premiepension till din partner – och tjäna pengar. I december varje år delas premiepensionspengarna ut. I morgon är sista dagen att skänka årets pengar till din partner. – Den som tjänat mycket pengar kan stötta den person som varit hemma med barnen och tagit ut mindre lön och därmed får lägre pension, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken. Ett krav är att ni är gifta eller har ingått partnerskap, det går inte att skänka premiepensionen till sin sambo. Partnern får då 86 procent av premiepensionen, 14 procent försvinner. Men för den som tjänar så mycket att han eller hon kommer att ha högre skatt än sin partner när pensionen kommer kan det till och med bli en lönsam gåva. Om partnern betalar mindre skatt får hon – för det är oftast en hon – nämligen ändå ut mer pengar. Och oavsett får partnern en högre pension. – Fortfarande är det ju så att kvinnor generellt har lägre löner, säger Ann-Sofie Magnusson. Dessutom lever kvinnor generellt längre än män, och därför antas fler män ge bort premiepensionen. – De pengarna har hon ju kvar även om han avlider. Men har han inte skänkt sin premiepension går de pengarna till kollektivet, säger Ann-Sofie Magnusson. Det som är skänkt är skänkt och kan inte tas tillbaka, men man kan alltid avsluta framtida överlåtelser. Vill du skänka din framtida premiepension måste det anmälas till Försäkringskassan senast i morgon.

Fakta: Premiepensionen Del av den allmänna pensionen. 2,5 procent av årsinkomsten för den som är född 1954 och framåt, dock max 9 200 kronor 2007. Personer födda tidigare får en mindre del premiepension.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro