ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFINHöga priser minskar bensinförsäljningen

Stockholm Ulrica Widsell · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försäljningen av bensin fortsätter att minska under sommaren. Det höga bensinpriset är den största orsaken enligt branschorganisationen Svenska petroleuminstitutet, SPI.

I juni minskade försäljningen av bensin med nära tre procent jämfört med juni förra året. Under hela första halvåret i år har bensinförsäljningen minskat med 3,6 procent jämfört med samma period förra året, vilket motsvarar ungefär 85 miljoner kronor i minskade intäkter och ett försäljningstapp på 100 miljoner liter för bensinbolagen, enligt SPI. – Minskningen är större än vi förväntat oss. Vi bedömmer att det beror på att priserna nu är så höga att det minskar åkandet eller gör att folk ändrar sitt sätt att åka, säger Ulf Svahn, vd på SPI. Nedgången i bensinförsäljningen ser ut att hålla i sig under semestertrafiken, något som glädjer organisationen Gröna Bilister. – Det här är ett positivt trendbrott. Det minskar växthuseffekten. Dels beror det här på bensinpriset, men dels också på att försäljningen av miljöbilar ökat snabbt och att medvetandet om växthuseffekten och hur trafiken påverkar ökat, säger Mattias Goldmann på Gröna bilister. Den minskade försäljningen innebär ett hot mot redan nedläggningshotade bensinstationer i gelsbygden, enligt SPI. Priskrig och hård konkurrens mellan bensinbolagen gör det redan svårt för glesbygdsstationer att överleva. – Det kan bli en utslagning, konstaterar Ulf Svahn. Försäljningen av diesel och etanolbränsle har ökat under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro