ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOFIN/stlm/Uppsagda tjänstemän får lägre lön på nya jobb

Stockholm Ulrica Widsell · 15 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler tjänstemän i stockholmsområdet får lägre lön och lägre befattning när de får nytt jobb efter en uppsägning. Samtidigt har tillfälliga anställningar blivit vanligare.

Visstidsanställningar i tjänstemannasektorn har ökat markant under det senaste året. Det visar statistik från Trygghetsrådet som hjälper tjänstemän som blivit uppsagda, till exempel i samband med neddragningar i företag. Trygghetsrådet har undersökt hur det gått för cirka 11 000 uppsagda tjänstemän under det första halvåret i år. Av de som fått nytt jobb har 41 procent visstidsantällningar, jämfört med 27 procent i fjol. I stockholmsregionen fick färre uppsagda tjänstemän nya jobb under första halvåret i år, 67 procent jämfört med 72 i övriga landet. Bland de uppsagda tjänstemännen har 8 procent startat eget företag. Andelen som fått gå ner i lön har ökat till 38 procent under första halvåret i år jämfört med 25 procent under hela förra året i stockhlmsregionen – En orsak är att tillgången på arbetskraft är god. Det är arbetsgivarnas marknad. En annan orsak är att många bytt från privata till offentliga sektorn där lönerna generellt är lägre, säger Lars Hallberg, regionchef på Trygghetsrådet. Robert Häggblom, 39, i Västerås fick gå från sitt fasta jobb som it-ansvarig och säkerhetschef vid ABB i samband med en omorganisation för två år sedan. Oron att inte få nytt jobb var stor. Nu har han en visstidsanställning på Statens fastighetsverk i Stockholm fram till årsskiftet. Han har fått gå ner i lön med 8 000 kronor. – Det är inte den utveckingen du stakar ut för dig själv i karriären, men samtidigt ser jag det här jobbet som en öppning och möjlighet framåt, säger Robert Häggblom. Visstidsanställning är otryggt och han pendlar mellan Västerås och Stockholm. – Det är inte optimalt, men det funkar. Förhoppningen är en förlängning av anställningen, säger han. Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro