ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO:Herr Gårman på galleri

Stockholm Kristoffer Rengfors · 5 Nov 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Herr Gårman, herr Gårman, på vita strecken får man, så börjar Gullan Bornemarks barnvisa som skulle lära barnen gå över gatan på rätt ställe. Men herr Gårman ser olika ut från land till land, och betyder olika saker för människor runt om på jorden. – Jag var så fascinerad när jag kom till Sverige, bilarna stannade och väntade på mig när jag skulle gå över gatan. Det skulle aldrig hända i Frankrike där jag kommer ifrån. Det avspeglas också i er herr Gårman som är blå som tryggheten. I andra längder är han röd som en varning, säger Denis Columbier, till vardags chef för övervakning och kommunikation på Europeiska smittskyddsinstitutet i Solna, som under sina resor fotograferat skyltar vid övergångställen i världen alla hörn. Allt började för över tio år sedan med en skylt han inte förstod.

Kristoffer Rengfors [email protected]

----

Bilder: Urban Bråhe

Bildtext till den Amerikanska skylten som lyder PED XING: ”Jag såg skylten från mitt kontor i Atlanta. Det tog mig sex månader att lista ut att det betydde pedestrian crossing. Det väckte mitt intresse för hur olika betydelse de här skyltarna har för människor världen över.”

Bildtext till den svenska med den röda kaninen: ”Den svenske herr Gårman är min favorit, svenskarna har en nära koppling till honom. Jag tror det beror på sången om herr Gårman. Här i Sverige är han en personlighet mer än en symbol. Så många dekorerade herr Gårman har jag inte sett någon annanstans i världen.”

Bildtext till den irakiske herr Gårman: ”I Irak fick jag ta hjälp av fyra beväpnade soldater för att gå de 20 meter som krävdes för att kunna ta bilden. Soldaterna var helt oförstående inför varför jag skulle sätta livet på spel för ett foto, men jag missar aldrig en chans att fota herr Gårman.”

Bildtext till skylten med Tintin från Bryssel: ”I Norge och Belgien finns fortfarande gubbar som ser mer ut som tecknade serier från femtiotalet, men på många ställen har han blivit mer av en symbol som ser datorgjord ut. Det har väl med dataåldern att göra”

Ruta: Här kan du se Denis Columbiers bilder: Candyland, Gotlandsgatan 76. Kl 12-17 den 21-21 okt samt kl 14-17 den 28-29 oktober.

Under helgen är det öppet hus på gallerierna runt Katarina-Sofia 12-17 både lör och sön.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro