ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR 4000 Teliakunder blottades på nätet

Stockholm David Baas · 8 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Blotta misstanken att trafiken går att avlyssna ser vi mycket, mycket allvarligt på och vi jobbar febrilt för att rätta till det, säger Jan Sjöberg, presschef på Telia.

Det var i onsdags som it-säkerhetskonsulten Dan Egerstad upptäckte att hans Teliauppkoppling gick trögt. När han sedan använde ett speciellt avlyssningsprogram, så kallad sniffer, såg han att nättrafiken från 4000 av Telias kunder som är anslutna till bostadsbolaget HSB:s nät i Malmö kunde avlyssnas.

- Jag kunde se att någon säljer en soffa på Blocket och vad någon skriver på MSN, säger Dan Egerstad till Metro.

Den känsliga informationen kan kopplas till datorernas ip-adresser och i många fall till ett namn eftersom många kunder registrerar sin dator i det egna namnet.

Enligt Dan Egerstad är det inte möjligt för en vanlig surfare att själv skydda sig mot säkerhetsbrister som drabbat Telias kunder.

- Telia går ut och säger att de är en säker internetleverantör, men så gör de en sådan här dundertabbe, säger Egerstad.

Sent i går kväll hade problemet inte åtgärdats och HSB gick ut och varnade sina kunder.

- Jag kan förstå att man är orolig som kund, men vi har tekniker som jobbar för högtryck. Dessutom har vi kallat in våra leverantörer och informerat HSB Malmö, säger Jan Sjöberg på Telia, som inte tror att risken för avlyssning är stor.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro