ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Alliansens första dag på jobbet + deras "att göra"-lista

Stockholm David Baas · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är framför allt många kvinnor som är less på hans ledarstil. Han är pompös. Vi utstrålar en annan ledarstil, sa centerledaren Maud Olofsson i TV4 i går kväll.

De fyra borgerliga partiledarna ägnade första dagen efter valsegern åt att kommentera valet. Flera av kommentarena gällde förloraren - Göran Persson.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg erkände till exempel att alliansen tjänat mycket på att folk är trötta på Göran Persson

De borgerliga fortsatte att recensera den avgående statsministern och varför socialdemokraterna gjorde ett rekorddåligt val.

- Det är ett klassiskt misstag att gå till val på att berätta vad man anser sig ha gjort. Men människor röstar framåt, sa Fredrik Reinfeldt (m).

När Metro frågade hur svenskarna först kommer att märka av den borgerliga regeringen handlade svaret delvis om Persson.

- Det handlar om signalerna och hur man uttrycker sig, säger Leijonborg om det nya ledarskapet, men tillade sedan att flera av alliansens jobbförslag kommer i budgetpropositionen i oktober.

Göran Persson var inte valets ende förlorare. Leijonborg, märkt av spionskandalen, gjorde också ett dåligt val.

Hur ser du på din politiska framtid? - Den är ljusare än någonsin. Vid 56 års ålder är jag på väg in i regeringen och det tycker jag är roligt, säger Leijonborg utan att vilja säga vilken ministerpost han siktar på.

En av de vikigaste upgifterna för den blivande statsministern Reinfeldt blir att sätta samman regeringen. Hur den kommer se ut lär dröja till oktober.

Maud Olofsson, som av många bedömare pekats ut som ny näringsminister, ville inte sia om sin ministerpost.

- Vi kommer att återkomma till det, säger Olofsson till Metro.

David Baas [email protected]

FAKTA: Alliansen, här är er "att göra"-lista - Bilda regering. Utse ministrar. - Anställa byråkrater som ska jobba på departementen. - Flytta in i nya lokaler. - Fila på en regeringsförklaring som ska läsas upp i riksdagen den 6 oktober. - Skriva en budgetproposition som ska vara klar tio dagar efter att den nya regeringen tagit över. - Hålla vallöftena, till exempel inkomstskattesänkningar och jobbsatsningar och andra löften för totalt 27 miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro