ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR: Anna Sjödin, domen

Stockholm Ann Hagman · 12 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi kräver hennes avgång. SSU blir förlamat av att ha en ordförande som är dömd för dessa åtalspunkter. Det går inte att driva ett seriöst antirasistarbete, säger Kalle Larsson, distriktsordförande för SSU i Värmland.

Anna Sjödin fälls för att ha förolämpat Babak Jamei med rasistiska uttalanden, stulit hans ordningsvaktsbricka, slagit honom tre gånger och gjort våldsamt motstånd när han försökte avhysa henne från krogen Crazy Horse i slutet av januari i år.

Utöver böter på 36000 kronor ska Sjödin också betala ett skadestånd till ordningsvakten Babak Jamei på 5500 kronor för uttalandet: ”Jävla svartskalle det är invandrare som dej vi inte vill ha fler av i det här landet”. Enligt tingsrätten är Babak Jameis berättelse mer tillförlitlig än Anna Sjödins, vilket i kombination med att det fanns två vittnen som Sjödin kalla honom ”svartskalle”, räckte för fällande dom.

– Jag är besviken på att tingsrätten värderade hans version så högt, trots att vi faktiskt bevisade att den här ordningsvakten ljög, genom oberoende vittnen som hörde honom skrika könsord till Anna och hennes kompis. Det valde rätten att bortse från, säger Leif Silbersky, som försvar Anna Sjödin.

Anna Sjödin, som kommer att överklaga domen, ville i går inte ge några kommentarer. Genom SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä meddelar hon att hon tänker sitta kvar. - Det är en dom där ord står mot ord. Anna vidhåller sin berättelse och i det läget ser vi att hennes trovärdighet finns kvar, säger han, som inte vill spekulera i vad som händer om domen står sig.

Om Anna Sjödin ska hålla en lägre profil framöver vet inte Vepsä. Hennes framtid avgörs av medlemmarna.

- Det gäller att vara ödmjuk. Det är medlemmarna som avgör, inte vi, säger Vepsä och tillägger att ledarskapsfrågan ska tas upp på SSU:s kongress augusti nästa år.

Ann Hagman David Baas

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro