ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Ännu ett flygplan undersöks för radioaktivitet

Stockholm David Baas · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Radioaktiviteten i polonium 210 är av en sådan art att det inte bedöms som en hälsorisk för resenärerna på flygplanen, säger Johan Carlson, enhetschef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Risken att svenska passagerare utsatts för polonium 210, som misstänks vara det radioaktiva ämne som hittats på de två British Airwaysplanen som trafikerat Arlanda, bedöms som liten.

Det beror på att radioaktiviteten inte ens kan tränga igenom ett tunt pappersark utan måste tas in i kroppen antingen via mat eller dryck.

Socialstyrelsen uppmanar dock passagerare att ta kontakt med läkare om de mått illa, känt sig trötta eller haft feber kort tid efter att de åkt med någon av de berörda flighterna.

Oroliga svenskar kan nu också ringa ett journummer på Statens strålskyddsinstitut för att ställa frågor om polonium. Numret är 020-202000.

Förutom de två planen som trafikerat Arlanda har British Airways också ett plan ståendes i Moskva. I går togs ett fjärde plan ur trafik när det kom till Heathrow. Planet som nu ska undersökas är en Boeing 737 som hyrts ut till det ryska bolaget Transaero.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro