ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Arbetare löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt

Stockholm David Baas · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi ser att risken ökar efter bara några få år i yrket, men vi vet inte varför det är så, säger Rickard Ljung, läkare och doktorand vid Karolinska institutet.

Rickard Ljung är en av forskarna bakom en studie tittat närmare på faktorerna bakom ungefär 1700 hjärtinfarktsfall. Studien visar att personer som arbetat hela sina liv i arbetaryrken löper 2,5 gånger större risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som varit tjänstemän.

Risken ökar ju längre tid av sitt yrkesliv man varit arbetare, men redan efter några år i yrket syns en tydlig skillnad. Studien visar däremot inte om det är någon skillnad mellan olika arbetaryrken.

Orsakerna till skillnaderna är att arbetare i större utsträckning dricker mer alkohol, röker och är mindre fysiskt aktiva.

- Men det beror också på ens sociala nätverk, om man är gift och vilken kontroll man har över sitt arbete, säger Rickard Ljung.

Lärdomen från studien är att sociala skillnader påverkar ens livsstil och i sin tur risken för hjärtinfarkt, enligt Rickard Ljung.

- Vi bör se barn som föds in i arbetarfamiljer och fråga oss varför de till exempel börjar röka.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro