ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Arbetslösa ska betala sänkt skatt i budgeten

Stockholm David Baas · 16 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Löntagarna får sänkt skatt, men det kan komma grejer som tar ut det, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, och nämner höjd trafikförsäkringsavgift och ändrad avdragsrätt för resor till jobbet.

Den borgerliga regeringen presenterar i dag sin första budget. Lite har läckt ut i förväg, men statsminister Fredrik Reinfeldt (m) flaggade i helgen för inkomstskattesänkningar på 40 miljarder kronor redan från årsskiftet.

Trots att skattesänkningen är något större än vad som tidigare sagts kommer de inte att ge de 1000 kronor mer i månaden som Alliansen lovade i valrörelsen.

- Det kommer att kräva också det andra steget och det handlar om vilka skatter vi totalt sett sänker, sa Reinfeldt till SR:s Ekot i helgen.

Skattesänkningen finansieras till stor del med sänkt ersättningsnivå i a-kassan från årsskiftet, och höjd a-kasseavgift på sikt.

Ylva Yngveson på Swedbank är inte säker på att det är de arbetslösa som blir budgetens förlorare. Den frågan avgörs hur regeringen lyckas med sin jobbpolitik.

- Det kan bli en kännbart lägre ersättning, men grejen är att man inte ska hamna där. Ett frågetecken är då hur regeringen hanterar de som i dag är arbetslösa, säger hon.

Bland Alliansens tidigare förslag finns skattelättnader för tjänsteföretag och sänkt arbetsgivaravgift för företag som anställer till exempel ungdomar. Dessutom ska de arbetsmarknadspolitiska programmen bantas och friåret och plusjobben slopas.

Om, hur och när dessa reformer, liksom det omtalade skatteavdraget för hushållsnära tjänster, genomförs är oklart.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro