ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Ashley - banderolltext

Stockholm David Baas · 4 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är väldigt konstigt. Alla har en rätt att få utveckla sig. Då ska man inte gå in med konstlade behandlingar, säger Anders Pettersson, förste vice ordförande i Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, FUB.

Ashley som bor i Seattleområdet i USA föddes med en grav utvecklingsstörning som gör att hon aldrig kommer att kunna gå eller tala. Hennes mentala nivå är jämförbar med en tremånaders baby.

För snart tre år sedan beslutade hennes föräldrar tillsammans med läkare att sätta stopp för hennes utveckling till vuxen kvinna. Hennes livmoder och bröst opererades bort och hormonbehandling sattes in för att hindra puberteten.

Flickan som förväntas leva ett normallångt liv kommer för resten av hennes liv ha ett litet barns kropp.

När behandlingen av flickan blev känd förra året möttes föräldrarna av häftig kritik från bland annat handikapporganisationer.

Istället för att stoppa utvecklingen tycker FUB i Sverige att man ska anpassa omgivningen så att den utvecklingsstörde kan leva ett så normalt liv som möjligt.

- Man måste tillrättalägga omgivningen så att man kan ta hand om en vuxen kropp. Hela vår rörelse handlar om normalisering, där man har rätt till åldrande, säger Anders Pettersson på FUB.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro