ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Baaspris (bild kommer från lotta)

Stockholm Anders Göransson · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Metros reporter David Baas belönades i går med Guldkrattan 2006, branschtidningen Resumés journalistpris. Han fick hela 60 procent av de närmare 3 000 rösterna i tidningens omröstning på nätet.

+ Grattis, kollega. Du började som praktikant på Metro för två år sedan, blev fast anställd och är nu redan prisbelönt, som 26-åring. Hur förklarar du kometkarriären?

- Två år är en lång tid i min värld så jag vet inte om jag vill kalla det kometkarriär. Jag har stretat på och min typ av journalistik verkar uppskattas.

+ Vad skiljer ditt arbetssätt från andra journalisters?

- Journalistik handlar om att ta reda på hur saker och ting ligger till här i världen. Många journalister nöjer sig med att bara prata med andra som får beskriva världen, men jag försöker så ofta som möjligt själv ta reda på hur det ligger till. Bra journalistik är ett kroppsarbete och inte teoretiskt hårklyveri.

+ Ingen annan reporter på Metro syns på bild i tidningen så ofta som du. Hur kommer det sig?

- Eftersom jag ofta använder mig själv som arbetsredskap faller det sig ganska naturligt.

+ Nämn några artiklar du är riktigt nöjd med.

- Till exempel när jag under sex veckor i somras lönedumpade mig själv på en jobbsajt. Jag jobbade bland annat som trädgårdsarbetare för 40 kronor i timmen svart. Det var också roligt när jag köpte ett svartkontrakt eller när jag testade våldtäktssprejer. Jag blev röd och det sved, men det var det värt.

+ Du har fått en del skäll också, till exempel när du gick med i alla de politiska ungdomsförbunden. Journalistfackets ordförande tyckte att det var "en märklig journalistisk arbetsmetod." Kommentar?

- Jag tycker att den åsikten är en märklig journalistisk inställning. Mitt mål är att Metros läsare ska få veta så mycket som möjligt och få reda på saker som de inte får någon annanstans. Nu fick Metros läsare ta del av partierna från en ny vinkel.

+ Har du ett drömknäck? Vilket? Och när tånker du göra det?

- Visst har jag drömknäck, men de avslöjar jag inte i förväg. Så det gäller att läsa Metro varje dag.

ANDERS GÖRANSSON

Resuméjuryns motivering lyder: ”Ingen lokalnotis är för obetydlig, inget skeende för komplicerat. Rookiereportern David Baas behärskar allt och levererar alltid. Ej heller räds han att kliva rätt in i den verklighet han skildrar, som lönedumpande rabattrensare eller medlem i ungdomspartier. Kort sagt: David Baas insatser gör Metro till en av Sveriges mest värdefulla tidningar – trots att den är gratis".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro