ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR billström

Stockholm Matilda Jansson · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur känns det idag? Det är en väldigt dubbel känsla. Dels är jag ledsen för att vi förlorade valet, men samtidigt är jag glad för att vi vunnit folkomröstningen om trängselskatten.

Känns det lite som plåster på såren? – Ja, det måste man säga. Vi har vänt opinionen från att 70 procent har varit emot till att 56 procent är för. Det är en lång resa.

Är det din förtjänst? – Jag tror att var och en har en personlig upplevelse av försöket och det gjorde att man inte kunde fara i väg med skrämselpropaganda. Att det gav omedelbara resultat var också väldigt viktigt.

Det andra valet då, vad förlorade ni det på? – Jag har hunnit göra en snabb analys om hur det ser ut i länet, och det är en högervind som drar genom Sverige. Varför det är så är svårare att svara på så här dagen efter valet.

Vad kommer du själv att göra nu? – Jag fortsätter med kommunalpolitiken som oppositionsborgarråd. Jag har ju varit finansborgarrådskandidat, och när man då förlorar valet blir man automatiskt oppositionsledare.

Hur ser din profetia ut gällande trängselskatterna, hur tror du moderaterna kommer att tolka valresultatet? – Jag skulle bli djupt besviken om Kristina Axén-Olin manipulerar folkviljan. Hon kan inte ha en uppfattning som ledare i stadshuset och som andre vice partiordförande agera på ett annat sätt. Länets kommuner kan inte bestämma vad Stockholms stads medborgare ska göra.

Hur tror du Axén-Olin kommer att lyckas med att leverera vallöften? – Det ska bli intressant att se. Vi kommer noga att följa vilka löften de gett, vad de kostar och hur de ska finansieras. Samtidigt som skatterna ska sänkas.

Hur kommer stockholmarna att märka av det nya styret? – De högavlönade får rejäla skattesänkningar medan låginkomsttagarna får betala med avgiftshöjningar. De måste kompensera det ekonomiska bortfallet någonstans.

Kommer du att vara med i nästa valrörelse och jobba för att traditionen med maktskifte vid varje val står sig? – Ja, man måste som politiker veta att val kan man både vinna och förlora. Nu ska vi jobba med sikte på valseger 2010.

Till sist, vem vill du se som Göran Perssons efterträdare? – Det har jag inga kommentarer till. En kvinna kanske, men jag har ingen kandidat.

Matilda Jansson

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Matilda Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro