ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Blocketbedrägerier

Stockholm David Baas · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är en organiserad verksamhet. Jag har aldrig varit med om bedrägerier i den här omfattningen, säger kammaråklagare Karin Hansson i Luleå.

Det är polisen i Norrbotten som nu håller på att nysta upp en omfattande bedrägerihärva. Tre personer misstänks ha lurat 304 personer i hela landet på sammanlagt över 700000 kronor från hösten 2004 till våren 2005.

De tre bedragarna har lagt ut tjusiga annonser med produktbilder på bland annat skotrar, digitalkameror, plasma-tvapparater, mp3-spelare, barnvagnar och gasolgrillar. För att locka kunder har priserna varit löjligt låga, som till exempel en plasma-tv för 2500 kronor.

För att försvåra ytterligare för de lurade Blocketkunderna har bedragarna använt sig av målvakter som lånat ut sina namn och bankkonton.

- De har lånat ut sina namn och personkonton, men sedan inte gjort något annat. Andra har skött kundkontakterna och en tredje person har lagt in annonserna, säger kammaråklagare Karin Hansson, om det avancerade bedrägeriet.

Två av de tre männen har tidigare dömts för nätbedrägerier och den tredje mannen är tidigare dömd för narkotikabrott.

I dag avslutas rättegången mot männen som misstänks för grovt bedrägeri.

- De kan inte undgå fängelsestraff, men jag vill inte uttala mig om straffvärdet, säger Karin Hansson.

David Baas [email protected]

FAKTA: Tips för säkrare handel på köp-och-säljsajter - Betala aldrig i förskott. Använd tjänster som till exempel Internetgirot.se och liknande för säkra betalningar. - Är det för bra för att vara sant så är det oftast för bra för att vara sant. Använd ditt sunda förnuft. - Begär originalkvitto. Källa: Blocket

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro