ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR "Bloken" – nya boktrenden

Stockholm Eric Ljunggren · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I begynnelsen fanns boken, sedan kom bloggen, den senaste tiden har "bloken" – bloggen som blivit bok – tagit plats i hyllorna och allt fler bloggare tar steget från skärm till pärm. Den senaste i raden är "Tjuvlyssnat", som Metro skrev om i lördags. Bloggen med uppsnappade samtal blev landets mest besökta och nu idag är det premiär för boken. – Det är en tydlig trend och något som kommer mer och mer. Vi kan nog räkna med att bloggböckerna kommer vara en integrerad del i utgivningen framöver, säger Agneta Lind, biträdande butikschef på Akademibokhandeln i Stockholm City. Journalisten, författaren och Metrokolumnisten Hillevi Wahl gör anspråk på att ha gett ut den första bloggboken, på allmän begäran från läsarna av hennes mammablogg. – Folk skrev ut typ 46 sidor och gav varandra i present. Snart började de fråga om jag inte kunde ge ut en riktig bok i stället, säger Hillevi Wahl. "En fuskmammas bekännelser" blev en stor framgång och har följts av två andra "mammablöcker". En tredje uppföljare – den sista enligt författaren– kommer i höst, . Det är inte bara journalister som ger ut sina bloggar i bokform, utan även etablerade romanförafattare. Efter flera bästsäljare med augustpris och hedersdoktortitel i släptåg har Bodil Malmstens släppt "Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig", som fötts ur bloggen "Finistere". Enligt Bodil Malmsten är bloggboken att betrakta som en riktig bok, inte bara som en spinoff på en välbesökt blogg. – En blogg är ju väldigt flytande, jag har mycket högre krav på text som ska finnas mellan pärmar än jag har på ändringsbar text på en skärm. Jag har skrivit om de flesta texterna, putsat och lagt om, byggt en bok, säger Bodil Malmsten, som sitter i Frankrike och filar på uppföljaren till "Priset på vatten i Finistère".

Några bloggar som blivit böcker:

• Tjuvlyssnat, Gloria Hedman och Damon Rasti Sveriges mest välbesökta blogg släpps som bok i dag. Ett tidsdokument om vad det skvallrades om 2006.

• Tingsnotarien – dagbok från obygdens tingsrätt, anonym. Tingsnotariens blogg har följts av hela juristsverige. Från okänd ort skriver den hemlige tingsnotarien om vardagen i "Obygden".

• Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig, Bodil Malmsten. Frankofilen Bodil Malmsten loggar sina tankar från skrivarstugan i Finistère. Egna tankar blandas med vardagshändelser på den franska landsbygden.

• En fuskmammas bekännelser, Hillevi Wahl. Först i serien av roligt skrivna bloggböcker om mammalivets vedermödor och glädjeämnen. Första bloggboken någonsin enligt författaren själv.

• Konsten att förlora, "Mats Hård". Den välkända men okända sportjournalisten är missnöjd med livet och försöker förstå hur det kunde gått som gick med sportens hjälp. Förra året kom boken ut.

Tomas Lundin

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Eric Ljunggren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro